Андрій Щербацький – інструктор з трудової адаптації Вінницького центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк. У закладі чоловік працює за програмою «Перший контакт».

Ця послуга полягає у виявленні та під­тримці людей, які нещодавно отримали травми хребта або мають схожі за наслідками стани. Інструктор в такому випадку – це той, хто першим після лікарів допомагає людині з травмою хребта адаптуватися до нових реалій життя. Важливо, що ін­структором може бути людина зі схожим життєвим досвідом. Андрій теж пережив травму, має ін­валідність та пересувається на кріслі колісному.

Як зазначає сам Андрій Щербацький, пацієнт, який нещодавно отримав травму, може бути дезорієнтований. Майже завжди людина не має досвіду, як користуватися кріслом колісним, як облаштувати свій побут, як пересуватися. В цей момент допомога інструктора є вирішальною. Він працює, щоб людина могла взяти максимум інформації і навичок, і, вже перебуваючи не в медзакладі, а вдома, вміла самостійно одягнутися, приготувати їжу, вийти в магазин тощо.

«Це дуже складна робота, адже багато пацієнтів психологічно не готові вийти в соціум. Тому разом із пацієнтом ми виходимо на терапевтичні прогулянки або просто попити каву чи купити одяг, продукти. Для людини з нещодавно отриманою травмою це слугує першими кроками в нове життя», – каже Андрій Щербацький.

Після успішного проходження програми та подальшої реабілітації клієнт має всі можливості далі вести активне життя, може працевлаштуватися, відкривати біз­нес, водити ав­то, подорожувати, створювати сім’ю.

«Моя задача показати, що можна якісно жити, пересуваючись на кріслі колісному, соціалізуватися. Не жити від виплати до виплати, а отримувати задоволення від життя», – підсумовує Андрій Щербацький.

Як розповіла директорка Вінницького центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко, «перший контакт» є програмою ГО «Група активної реабілітації», яка реалізовує її у декількох областях України. У березні 2023 року ГО «Група активної реабілітації», яка також проводить навчання ін­структорів за програмою «перший контакт», та центр реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк підписали меморандум про співпрацю та реалізацію програми на базі закладу у Вінниці.

«Програма «Перший контакт» є дуже важливою. Оскільки основна діяльність нашого закладу – це психологічна, соціальна, фізична реабілітація, важливо зазначити, що «перший контакт» починається ще до процесу реабілітації. Необхідно, щоб в такий складний для людини з травмою час поряд був той, хто може допомогти адаптуватися до нових умов життя, наприклад, обслуговувати себе в побуті, пересуватися на кріслі колісному. Важливо, щоб людина розуміла, що, попри травму, вона залишається повноправним членом суспільства», – зазначає директорка центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко.

Програма «пер­ший контакт», за якою працюють у цен­трі реабілітації «Гармонія», міс­тить в собі бе­сіди та консультування з питань:

– профілактики пролежнів та позиціонування;

– менеджменту сечового міхура та кишківника;

– видів та підбору засобів гігієни;

– переміщення та самообслуговування;

– навичок підбору та воло­дін­ня кріслом колісним;

– сексуального та репродуктивного здоров’я.

Торік у закладі надали 134 послуги за програмою «перший контакт». Більшість одержувачів були саме військові, які отримали травми спинного мозку.

Цю та інші послуги для людей з інвалідністю можна отримати в центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5. Номер телефону: (0432) 507-504.

Сергій Годун