Через посередника вона вимагала у місцевого підприємця 40 тисяч гривень за отримання дозволу на викид у повітря шкідливих речовин від утилізації автомобільних шин. Її розслідування проводять правоохоронці Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Генпрокуратури. Відкрито кримінальне провадження. В день оголошення підозри Оксані Швець Вінницький міський суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту з 21.00 до 7 ранку.

Проте рішення не задовольнило прокурора Генеральної прокуратури Олега Чижа, і він подав апеляційну скаргу. Нову міру запобіжного заходу для чиновниці обирали у Апеляційному суді Вінницької області. На засідання Оксана Швець прийшла із матір’ю та трьома захисниками. Останні перед початком розгляду звернулись до суддів із проханням долучити до матеріалів справи копію свідоцтва про народження дитини підозрюваної, смерть її батька та незадовільний стан здоров’я. Клопотання задовольнили. Першим на засіданні виступив прокурор, який просив для Оксани Швець 60 діб тримання під вартою.

– Суд першої інстанції не звернув увагу на роль пані Швець у даному кримінальному провадженні – без неї злочин би не відбувся. Додам, що іншій особі, посереднику, обрано міру запобіжного заходу тримання під вартою, але із внесенням застави. Після того як 140 тисяч гривень було сплачено, людину з-під варти звільнили, – заявив прокурор. – Всі ці фактори не були враховані під час розгляду клопотання. Та й яке обмеження може бути, коли підозрювана перебуватиме вдома з 21.00 до 7 ранку?!

А захисники наголошували, що вона відповідальна та добропорядна, з’являється на всі виклики до органів досудового розслідування, переховуватись від слідства в неї підстав нема.

Оксана Швець попросила, аби її до СІЗО не садили.

– Суд першої інстанції прийняв аргументоване рішення, адже я виконую всі процесуальні обов’язки, які на мене покладені. Я виховую малолітню дитину, яку воджу до школи та забираю. Із чоловіком не живу. Більш того, у Вінницькій ОДА я вже не працюю. Я перенервувала через всі ці звинувачення, хоча не винна. Загострились всі мої хвороби, погано себе почуває і моя мама.

Після виходу із нарадчої кімнати колегія суддів Апеляційного суду Вінницької області ухвалила: задовольнити скаргу прокурора частково, рішення першої інстанції про нічний домашній арешт скасувати і призначити підозрюваній цілодобовий домашній арешт до 1 травня. Крім того, вона повинна здати закордонний паспорт і не спілкуватися з потерпілими та свідками

Тим часом ходять розмови, що справу у майбутньому можуть перекваліфікувати на менш сувору — шахрайство, як це було свого часу із екс-головою Липовецької РДА Іваном Демихіним. Адже мічених купюр у кабінеті підозрюваної не вилучали.

Із зали суду –
Вікторія Микитюк
Фото Сергія Хіміча