Всі вони — учасники соціального експерименту, який разом з каналом «1+1» та журналістом Галиною Сергеєвою запустила у школі-гімназії Томашпільської ОТГ голова ГО «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір. Тоді, ще на початку експерименту, про який на всю Україну розповідав телеканал, молокомата в Томашполі ще не було. Він саме долав непростий документальний шлях з Фінляндії до України. Та віднедавна він, на радість усім школярам молодших класів почав виконувати свою місію.

У їдальні до молокомата вже вишикувалася чималенька черга. Максим Шестопал – один з учасників експерименту ділиться враженнями:

– Дуже люблю молоко! І коли його «роздає» не корова (у нас, до речі, є корова вдома) — ще цікавіше!

Його однокласник Діма Качан теж у захваті: «П’ю молоко щодня! Воно тут дуже смачне. І ми з друзями майже не хворіємо».

От-от! Пам’ятаєте ось той дитячий віршик: «Пийте, діти, молоко — будете здорові»? Дорослі дяді і тьоті-науковці довели, що цей продукт містить кальцій. А ще — вітамін Д, котрого часом дуже не вистачає у дитячих організмах. Годі й казати, що дефіцит кальцію призводить до ламкості кісток та до проблем з серцем і зором. А вітамін Д дуже потрібен для імунітету. У школах Фінляндії, Швеції, Чехії та Британії пити молоко — це звична річ. І для цього ніякої державної програми не треба — було б лише в дорослих бажання подбати про здоров’я своїх діток. Тим більше, що для цього потрібна тільки склянка молока на день.

– Якщо немає державної програми, то це цілком під силу головам територіальних об’єднаний громад — переконана Лариса Білозір. — Так, молокомат — пристрій не дешевий, 1,5 тисячі доларів, і, гадаю, якщо б його виготовляли в Україні, він коштував би в рази дешевше. Але поки що доводиться закуповувати його у Фінляндії, що зробила громадська організація «Соціальний центр МХП». Цей молокомат тут один, розрахований на 10 літрів молока. Його не підігрівають, як це ми звикли робити в Україні, а злегка охолоджують. Громадська організація планує залучити гроші на придбання ще шести таких пристроїв. Говоримо з підприємцями і фермерами, щоб вони запровадили для своїх дітей ось таку нехитру, але дуже корисну справу. Деякі голови ОТГ вже знаходять самостійно для цього можливості. Наприклад, незабаром з’явиться молокомат у Вапнярці.

Учасники експерименту здали аналізи крові, їх оглянули стоматологи. А вже за кілька місяців ми дізнаємося, чи покращиться стан дитячого здоров’я після вживання смачного молочного продукту.

Тим часом директор школи Павло Антонишин вже загорівся ідеєю безкоштовно роздавати молоко усім школярам молодшої школи. Їх тут 340. Ціна питання не така вже й велика, тому варто спробувати. Та й молоко для дітей обрали високоякісне — Іллінецького молокозаводу. А здоров’я наших школярів — це здоров’я цілого покоління!