Без них ми не уявляємо наше життя. Їхній спів зачаровує і налаштовує на романтичний лад. Вони наші символи радості і печалі. Наші пернаті помічники, розрадники і приємні клопоти.

День птахів – екологічне свято, було засноване Чарльзом Альманзо Бебкоком, директором шкіл Ойл-Сіті, у 1894 році. 1 квітня 1902 року одинадцять європейських держав підписали Міжнародну конвенцію з охорони птахів, корисних у сільському господарстві. Конвенція вступила в дію 12 грудня 1905 року. У різних країнах її було ратифіковано протягом 1906-1932 років. Вважають, що саме ця подія стала приводом для святкування Міжнародного дня птахів.

Традиційно День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки», проводяться акції «зустрічі птахів». Повернення птахів святкується також як прихід весни.

На Вінниччину вже прилетіли лелеки, лебеді, дикі гуси та качки. Зараз птахи паруються і влаштовують гнізда. Попереду відповідальна пора народження потомства. Бережімо наших пернатих сусідів!

Фото Анатолія Жучинського