Як повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, перевірку повели одразу після надходження скарги.

Загалом у Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті 151 підопічний. Під час перевірки з’ясувалося, що частина підопічних потребувала термінового санітарно-гігієнічного догляду та мала зношений одяг. Умови перебування також не відповідали нормам, зокрема, деякі ліжка застарілі з панцирною сіткою.

Негайної госпіталізації потребував підопічний, у якого була збільшена ліва нога. Він скаржився на постійний біль і важкість пересування. Відсутність потрібних знеболювальних і лікування призводить до порушення права людини на належне поводження, – повідомив Лубінець.

Упродовж 2022-2024 років у закладі померло 27 підопічних – у більшості була ішемічна хвороба серця. Однак вони не відвідували кардіолога та профоглядів, натомість їм давали ліки, що містять клозапін.

Крім цього, за два роки повномасштабної війни підопічних жодного разу не евакуювали в укриття під час “повітряної тривоги”.

Офіс Омбудсмена для ліквідації порушень звернувся до керівництва інтернату та компетентних органів Вінницької області.