Черговий скандал виник у Вінницькому національному медуніверситеті ім. М. І. Пирогова (ВНМУ) 1 квітня, під час презентації  виборчих програми кандидатів на посаду ректора перед виборцями.

Згуртованою командою виступили чотири кандидати –  професори О.В. Власенко, С.І. Жук, А.І. Семененко, В.О. Тихолаз.

Але… Чомусь у цей же час, хвилина в хвилину, але в іншій залі, презентували виборчі програми ще дві кандидатки на посаду ректора ВНМУ — В.В. Петрушенко і О.М. Комар. Як пояснили члени оргкомітету, ця друга зустріч не була анонсована, не була затверджена оргкомітетом.

“Навіщо було створювати таку штучну прірву, чому ми не можемо вислухати всіх кандидатів одночасно?” – обурювались студенти і викладачі.

– Стан нашого університету значного погіршився, бо 1,5 року у нас немає ректора. Нині у ВНМУ пишно розцвіла недовіра між адміністрацією і колективом викладачів і студентів. Прогресує фінансова криза, наприклад, ВНМУ щомісяця заробляє 14 млн грн, а витрачає 31 млн! Отже, по-перше, на посаді ректора нам потрібен кризовий менеджер, досвідчений і сміливий економіст, який може довести свою думку кожному — від студента до міністра! – почав свій виступ  професор Власенко. – Друга проблема — на цих виборах студентство представлятимуть всього 203 особи, в той час коли їхня загальна кількість сягає 5 тис. Значить, більшість з них залишилась байдужими. Чи не вийде так, що через 10 років їм ніде буде зібратись, бо ВНМУ розформують? Третя проблема — це справедлива оплата за роботу викладачів, бо хтось більше навантажений, ніж інші.

– Наша команда із чотирьох кандидатів демократична і високовідповідальна!  – наголосила професорка Жук. -Діяльність ректора має включати педагогічну, лікарську, наукову роботу і менеджмент. Я не буду вихвалятись своїми досягненнями, мій послужний список перед вами. Зараз я працюю у МОЗ. Але 20 років я віддала ВНМУ, пройшла шлях від лікаря-практика до професора. Стала головним акушером-гінекологом Києва, заслуженим лікарем України, а після стажування за кордоном очолила кафедру. Зараз всім важко – і на фронті, і в тилу. Нам треба терміново об’єднуватись, працювати з абітурієнтами, піднімати рейтинг університету. Рейтинг майбутнього лікаря — в професії! У перемогах на олімпіадах, у випуску  публікацій, у роботі в лікарнях медсестрами, санітарами… А не у танцях, піснях чи в спорті! Якщо ми будемо однодумцями з рівноправними людськими стосунками — ми подолаємо всі виклики!

– Гірко, що при в.о. ректора робота ВНМУ призупинилась, ми не розвиваємось, не рухаємось вперед, – відзначив професор Тихолаз. – Після роботи у реанімації, протитуберкульозному диспансері, швидкій допомозі я зрозумів, що колектив медиків надає безцінний досвід молодому спеціалісту. Зараз у ВНМУ є багато відтінків сірого, яке намагаюється видати за біле. Наприклад, хтось вважає, що тільки суд — а не професіонали! – зможе плагіат називати плагіатом. Або згадайте, як у цій актовій залі вшановували Василя Максимовича Мороза, як адміністрація обіцяла йому зберегти кабінет, машину, водія. І де це все? Так само багато обіцянок зараз чуємо і ми, викладачі, але вони залишаються тільки словами. Тож порівняйте ці відтінки сірого з білим і зробіть правильний вибір!

– Цей складний період у ВНМУ — ковід, війна, невиправдано довгі вибори ректора, – виснажує і студентів, і співробітників! – сказав професор Семененко. – Легко десь в стороні “махати шашкою” і критикувати. Робота важливіша, ніж безкінечні збори колективу і “розборки польотів” — хто що сказав чи зробив. Давайте працювати, а не займатись чорним піаром! У нашій університетській клініці ми зберігаємо психологічний спокій між людьми, вирішуємо завдання з допомогою єдності і взаєморозуміння. Закликаю вас голосувати  3 квітня на виборах ректора ВНМУ серцем і розумом!

На питання — як ви оцінюєте роботу університету за останній рік? – була дана влучна відповідь, що оцінку дадуть виборці 3 квітня. А першими кроками після виборів кандидати дружно назвали фінансовий аудит і створення аналітичної групи, яка зможе оцінити ризики прийнятих рішень.

Юлія Овчиннікова, народна депутатка України, побажала студентам і викладачам не боятись, по-справжньому розправити крила і зробити сміливий, правильний вибір на користь університету і всієї України.

Голос студентів-медиків під час презентації був почутий. Разом з усіма присутніми вони  обговорили роботу студентської Ради і студентського самоврядування, відділів ВНМУ, лабораторій, наукової бібліотеки, спортивної зали та ін.

– Ми об’єднаємось разом з викладачами і студентами, вирішимо нагальні проблеми. Думайте про майбутнє медуніверситету, проголосуйте на виборах так, як лежить на серці, – звернулись четверо кандидатів на посаду ректора ВНМУ до присутніх на презентації виборчих програм 1 квітня.

 Ірина ЗОНОВА
фото Сергія Хіміча