Чергові провокації з боку священника Московського патріархату Євгенія Воробйова розпалили конфлікт з вірянами Православної Церкви України. Близько півсотні ладижинців під брамою храму, вимагали від «московського попа» припинити незаконні служіння на території релігійної громади ПЦУ та залишити незаконно присвоєну ділянку храму.

Нагадаємо, громада Свято-Казанського храму у Ладижині ще у листопаді 2023-го визначилась з підпорядкуванням ПЦУ, потім юридично оформила права власності на саму споруду церкви та прилеглу територію. Однак, колишній настоятель храму, священник УПЦ МП Євгеній Воробйов, один із синів якого навчається у Росії, залишився…

Фактично без погодження з громадою він захопив трапезну, де проводить богослужіння для нечисленних прихильників так званої московської церкви. До того ж Євгеній Воробйов не хоче визнавати втрати храму та постійно намагається силоміць повернути собі всю територію. “Утиски в Україні” ілюструє красномовними відео для російських медіа.

Водночас релігійна громада ПЦУ вимушена була заключити договір з охоронною фірмою для захисту храму від посягань московитів.

Однак, сьогодні прихильники Московського патріархату пішли у черговий наступ. Все як на фронті у Донецькій області. Відчувається деяка аналогія. Як тільки росіяни активізують бойові дії на Авдіївському чи Бахмутському напрямках, у Ладижині священник УПЦ МП теж намагається сунути, але переважно користуючись провокаціями. Вдаються його прихильники навіть до відвертих проявів вандалізму.

«Московський піп бігав з ломом і молотом, розбивав огорожу. Кидався із собаками на хлопців, які вартують на території храму. Постійно намагається спровокувати на протизаконні дії, щоб потім на проросійських телеграм-каналах «розігнати» якісь нібито утиски. Навіть свого малолітнього сина перекидав через паркан», – розповідає голова парафіяльної ради Михайло Бондаренко.

Сьогодні Євгеній Воробйов зібрав додаткову підмогу з «нових адептів».

За словами представниці релігійної громади пані Лариси, московському священнику пояснювали, що матері загиблих, удови не хочуть навіть чути богослужіння російською та відверту кремлівську пропаганду про «один народ».

«Чесно, люди дивуються вчинкам московського священника. Адекватна людина вести себе так не може. Він як божевільний бігав. Кидався на людей. Може це тому, що їхнього кривавого патріарха Кіріла наслухався?», – каже жінка.

Через сутички 2 квітня не відбулось богослужіння у Свято-Казанському храмі. Вгамувати Євгенія Воробйова складно, адже складається враження, що він лише й чекає, щоб «отримати синьці» та стати «зіркою» російських пропагандистських ЗМІ, як «постраждалий за віру».

Отже, наразі священник УПЦ МП порушує одразу декілька статей Кримінального кодексу – від самовільного зайняття чужої власності та хуліганських дій до жорстокого ставлення стосовно дитини. Сподіваємось, що місцеві правоохоронці нададуть належну оцінку діям Євгенія Воробйова.

Правоохоронці нададуть належну оцінку діям Євгенія Воробйова.