Це, в першу чергу, про турботу та можливість почуватися комфортно усім жителям громади, незалежно від їхнього фізичного стану та інших обставин.

Наразі такий інфраструктурний проєкт реалізовується на вулиці Архітектора Артинова. Згідно із ним, тут планують адаптувати до державних будівельних норм 16 пандусів та замінити відкриті водопровідні лотки. Заходи втілюються межах ініціативи «Вінниця без бар’єрів», яку було започатковано торік із облаштування доступного середовища на вулиці Театральній.

Роботи на Артинова розпочалися майже півтора тижня тому. В їх основі лежать ескізні рішення, напрацьовані під час моніторингу, котрий Агенція просторового розвитку провела спільно з департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

В центрі уваги — пониження на переходах, а також перешкоди у вигляді відкритих водопровідних лотків. Через необхідність економії бюджетних коштів, які вкрай необхідні на передовій, усі оновлення відбуваються в межах лише поточних ремонтів.

Відповідно до принципів безбар’єрності у Вінниці адаптовують тротуари на вулиці Архітектора Артинова

«Намагаємось витратити якомога менше ресурсів. По можливості при облаштуванні бордюрних пандусів використовуємо ті матеріали, які були, перекладаючи на­віть стару тротуарну плитку. А також додаємо тактильні смуги, що попереджають людей із проблемами зору про вихід на проїзну частину. Через таке оновлення спусків буде зручно і людям, які рухаються на візках, і батькам із дитячими колясками, і всім тим, кому важко пересуватись пішки», — зазначив координатор проєкту, спе­ціаліст КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук.

За його словами, для поточного ремонту з елементами інклюзії обирають вулиці у центрі міста не випадково. Вони вирізняються найбільшими пішохідними потоками, а отже мають максимально відповідати аспектам безба­р’єрності та комфортності міського середовища. У подальшому поширити проєкт планують на території поблизу медичних закладів.

Зазначимо, роботи на вул. Архітектора Артинова є логічним продовженням тестового проєкту зі створення безба­р’єрного середовища на вул. Театраль­ній. Його було втілено наприкінці минулого року у спів­праці Він­ницької місь­кої ради та ГО «Гар­монія» за кошти, надані проєктом Integrated Urban Development in Ukraine II, що виконується ні­мецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії.