Як ми уже повідомляли, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив в Телеграм-каналі допис із кількома світлинами. Одна зі світлин, а саме ноги 73 річного підопічного цього закладу, викликала суспільний резонанс, деякі відвідувачі мережі негативно висловлювалися щодо компетентності персоналу, працівників соцзахисту та медперсоналу цього закладу.

Наталя Заболотна пояснила ситуацію та розповіла чим був викликаний допис представника омбудсмена. Як зазначила посадовиця, найбільше уваги у користувачів соцмереж привернуло фото, на якому видно ногу підопічного закладу. Втім, чоловік перебуває з цим захворюванням ноги понад 10 років. Йому забезпечено цілодобовий медичний догляд фахівців закладу. Хвороба у підопічного не є рідкісною і не є одиничним випадком. Вилікувати її, на жаль,  неможливо.

«Враховуючи специфіку хвороби, нога пацієнта перебуває в контрольованому стані – немає нагноєння, запалення, загроза життю відсутня. Медичний персонал постійно здійснює терапевтичні заходи та догляд за шкірою кінцівки. Хвороба не є рідкісною і не є одиничним випадком. Вилікувати хворобу повністю неможливо, проте можна підтримувати у прийнятному для пацієнта стані за допомогою лікарських засобів, зміни положення ноги та дотримання гігієни, аби не інфікувати поверхню ноги, що і робиться персоналом закладу», – зазначила Наталя Заболотна. Втім, не назвала діагноз підопічного закладу посилаючись на конфіденційність, з огляду на нерозголошення персональних даних, лікарську етику та чинне законодавство.

Зі слів Наталі Заболотної випливає, що чоловік отримує консультації профільних лікарів – хірурга, судинного хірурга, дерматолога. Він знаходиться під постійним контролем сімейного лікаря, з яким цей чоловік уклав договір. До речі, подібні договори є у всіх підопічних закладу.

«Звичайно, у простої людини, не медика і фахівця, вигляд ноги пацієнта може викликати негативні емоції, навіть обурення. Але медики запевняють: вже багато років нога перебуває у такому ж стані, як на світлині, а це свідчить про стабільність стану чоловіка. Й хірурги, з якими я консультувалася, кажуть, що те, що стан кінцівки не погіршується – вже добре та свідчить про догляд за ним», – зазначила Наталя Заболотна.

Вона також розповіла передісторію цього пацієнта та закладу. Зокрема, у 2021 році під час моніторингового візиту Уповноваженого ВРУ з прав людини з представником урядового уповноваженого, президентом Всеукраїнської громадської організації «Осіб з інвалідністю – користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР» Русланом Імереллі, підопічному запропонували прооперуватися, але він відмовився, засвідчивши це письмовою заявою-відмовою.

«Ми не можемо наполягати на ампутації кінцівки. Згідно з основами законодавства про охорону здоров’я, застосування методів діагностики, профілактики та лікування, необхідна згода пацієнта»

Також вона сказала, що 27 лютого 2024 року моніторингова група представників омбудсмена засвідчила проведення медогляду, під час якого лікарі констатували, що захворювання ноги пацієнта є хронічним, тому була запропонована госпіталізація до медичного закладу, проте він теж відмовився та виявив бажання залишитись «вдома», так він називає будинок-інтернат в якому проживає.

«Саме так назвав цей заклад чоловік. Що вже говорить й про рівень догляду за ним та іншими людьми. На момент огляду 73-річний чоловік був спокійним, відповідав чітко, вірно, добре орієнтувався, саме такий висновок зробив лікар-психіатр.

Належний догляд пацієнта підтверджує сам факт того, що при складній хворобі, протягом 10 років персонал закладу не допустив погіршення його стану», – каже Наталя Заболотна.

У Яришівському психоневрологічному інтернаті нині проживає 150 людей, включно з внутрішньо-переміщеними особами. Усі мають інвалідність.

Вінницька область прийняла 1350 пацієнтів з психоневрологічних закладів Донеччини, Луганщини, серед них переважна більшість – маломобільні люди.

Перша заступниця голови ОВА прокоментувала інформацію про те, що в Яришівському інтернаті за два роки з 2022 по 2024 рік померло 27 клієнтів.

«Це були люди похилого віку, їм по 60 і 70 років навіть більше. Вони перебували в закладі тривалий період свого життя. По кожному з них є висновок судово-медичної експертизи, який підтверджує наявність важких діагнозів. Ми проаналізували статистичні дані за період з 2018 року по теперішній час. Щорічна середня смертність по закладах соціальної сфери Вінниччини – 21 особа. Порівнюючи показники за період 2018-2021 та 2022-2023 років, то середній показник смертності зріс на 6 осіб», – розповіла Наталя Заболотна.

Вона зазначила, що причина росту смертності полягає у воєнній ситуації. А також в тому, що Вінниччина прийняла багато підопічних із подібних закладів на окупованих територіях. Ці люди прибули на Вінниччину в більшості у важкому та навіть занедбаному стані. Це й не дивно, адже в окупації їх ніхто не доглядав. А вже у нас вони отримали необхідний догляд та увагу соцпрацівників, медиків та волонтерів.

Наразі перевірка закладу представниками омбудсмена закінчилась. І в ОВА чекають на деталізоване резюме цієї перевірки.

«Хочу подякувати представникам уповноваженого з прав людини, урядовому представнику з прав осіб з інвалідністю при ОВА, усім, хто висловлює занепокоєння станом справ у таких закладах. Коли надійде заключення комісії, в ОВА та профільних департаментах зроблять усе можливе, щоб усунути недоліки, якщо їх буде виявлено», – зазначила Наталя Заболотна.