Співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) не можуть затримувати громадян на вулицях. Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Вони не можуть ходити вулицями і фізично затримувати громадян України із застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні, – зазначив омбудсмен в ефірі “Суспільного”.

За словами Лубінця, прикладом коректної поведінки є дії ТЦК у Полтавській області, де військові звернулися до Національної поліції зі списками осіб, які не з’явилися за повісткою до ТЦК.

А якщо треба проводити так звані рейди, то до складу цієї групи обов’язково мають бути долучені представники Національної поліції. Саме вони перевіряють документи. Після цього вони надають відомості співробітникам ТЦК для перевірки, чи є такий громадянин України в реєстрі військовозобов’язаних, чи ні, – додав Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що саме співробітники поліції мають право зупиняти людей, перевіряти документи, ухвалювати рішення, озвучувати якісь законні вимоги. Дмитро Лубінець також заявив, що виступає проти розширення повноважень ТЦК, що пропонувалося в першій редакції законопроєкту про нові правила мобілізації.