Самгородська сільська громада з Вінниччини та село Яворніце Чеської Республіки підписали Меморандум про співпрацю. Населені пункти мають спільний історичний зв’язок. Документ передбачає розвиток міжнародних відносин, культурних і соціальних зв’язків, а також зміцнення довіри, взаєморозуміння та дружби.

Про це повідомляють у Самгородській сільській раді.

Документ підписали сільський голова Самгородка Сергій Лановик та староста села Яворніце Властіміл Заховал. У спільній роботі планують досягти цілей:

  • у встановленні прямих контактів між місцевою владою та неприбутковими організаціями;
  • у встановленні взаємних зв’язків, контактів і відповідних можливостей для взаємних зустрічей з громадянами обох сторін;
  • у розвитку ефективної співпраці у сферах культури, мистецтва, науки та спорту;
  • у розвитку інвестиційної та інноваційної діяльності;
  • у створенні сприятливих умов для всебічних контактів між представниками обох сіл;
  • в інших формах взаємного співробітництва у сферах, які обидві сторони вважають взаємовигідними та бажаними.

Чехи глибоко переймаються трагічними подіями, що відбуваються в Україні. У 2022 році жителі Яворніце прийняли у свою сільську родину українських біженців. Серед них були й чехи з України, чиї предки 150 років тому приїхали саме з цього села на Подільські землі.

“Під час візиту українська делегація поклала квіти до пам’ятника першому президенту Чехословаччини Томашу Масарику та полеглим у роки першої світової війни. Також відвідали школу, дитсадок, музей Марії і Войтеха Седлачкових”, – йдеться у повідомленні.

Яворніце – це громада та село в окрузі Рихнов-над-Кнежноу краю Градец-Кралове Чехії, яке налічує майже 1100 жителів. Окрасою села є бароковий костел святого Їржі з 1785-1787 років