Завдяки інтегрованій системі моніторингу ста­ну атмосферного повіт­ря, що ефективно фун­к­ці­онує у Вінниці, меш­канці мають можливість пере­глядати актуальну ін­формацію в режимі реального часу.

Ця система базується на спеціальному обладнанні, яке має низку датчиків. Нещодавно нашому місту було передано ще два комплекти дослідного обладнання для екологічного моніторингу повітря. Це один з результатів участі представників міської ради у міжнародних подіях, на яких вирішуються питання, в тому числі про допомогу Вінниці.

Таке підсилення нашому місту передали завдяки проєкту, що впроваджується Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко розповів, що спільні ініціативи з Фондом знайшли втілення у декількох проєктах. Зокрема завдяки міжнародним партнерам на фасаді приміщення міськради встановлено сучасний LED-екран із годинником, де відображається актуальна інформація щодо повітряної тривоги в країні, показники температури, вологості, тиску тощо у Вінниці, а на низці адміністративних будівель – сонячні панелі. Чергова допомога також націлена на збереження екології. Комплекти дослідного обладнання з моніторингу стану атмосферного повітря, які Вінниця отримала нещодавно, оснащені сенсорами радіаційного фону. Незабаром їх встановлять, і вони розпочнуть приносити користь нашому місту та безпосередньо людям.

«Сучасні датчики екологічного моніторингу дозволяють нам в реальному часі відстежувати показники якості повітря. Уся отримана інформація надходить на Портал відкритих даних Вінницької міської ради, оновлюючись кожні 15 хвилин. Це дозволяє нам оперативно реагувати на виклики та причини забруднення», – каже Володимир Романенко.

Також заступник начальника відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій ВМР Сергій Московко зазначив, що наше місто підтримує тенденції, які сьогодні відбуваються у Європі та світі стосовно екологічних питань. Вінницька міська рада доєдналась до європейському Зеленому курсу, і тому у нашому місті всі галузі мають його дотримуватись.

«Вінниця крокує вперед у питаннях екології, надаючи значення якості повітря в місті. Передані комплекти відіграють важливу роль у забезпеченні цих норм, адже збільшення їх кількості надаватиме більш вичерпну інформацію», – підкреслив Сергій Московко.

Також він зазначив, що будь-хто у реальному часі може перевірити рівень забруднення свого району або використати показники з Порталу відкритих даних ВМР, проаналізувати, опрацювати їх.

«Наприклад, дослідники, науковці, фахівці ІТ сфери та будь-хто може аналізували їх та знаходити важливі закономірності, які дозволять покращити стан повітря у місті. Тобто, ми не тільки рухаємось у чисте, екологічне майбутнє, але й надаємо підґрунтя для прийняття управлінських рішень на основі набору цих відомостей», – говорить він.

Візуалізацію статистичних даних показників стану атмосферного повітря можна переглянути на Порталі відкритих даних Вінницької міської територіальної громади. Публікація даних екомоніторингу стану атмосферного повітря вивантажується за API (прикладний програмний інтерфейс, англ. application programming interface – набір визначень підпрограм, протоколів взаємодії та засобів для створення програмного забезпечення) щотижня.

А карта моніторингу якості повітря доступна за посиланням https://eco-city.org.ua/

Василь Снігур