28 ОМБр імені Лицарів Зимового походу виконує завдання на Східному напрямку. За словами командира роти матеріального забезпечення Сергія Журжи, енергетична інфраструктура того регіону зруйнована майже пов­ністю. Тож звернулись до він­ницької влади за допомогою.

Минулого тижня їхній запит був оперативно закритий. Він­ницька громада передала військовим генератор потужністю 150 кВт, п’ять тепловізорів та стільки ж блоків багатоканальної швидкої зарядки Bandera Power – вони безшумні, і їх можна використовувати на передових позиціях.

«Літають квадрокоптери противника, які також можуть через шум виявити позиції наших хлопців. Тому такі зарядні станції, як Bandera Power – будуть допоміжними на нулі. Так само й тепловізори. З їх допомогою хлопці пересуваються і можуть виявляти противника», – пояснює військовий.

Генератор планують використовувати як для військових потреб, так і забезпечувати цивільне населення, оскільки він достатньо потужний.

Вінницька міська рада та її представники знаходяться на зв’язку із представниками військової частини. І передають те обладнання, на яке є запит у наших захисників, пояснює Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Ми поспіл­кувалися з представниками військової частини. З останніми обстрілами росіян вони зазнали значного руйнування енергетичної інфраструктури. Тому попросили саме такий генератор, – говорить Сергій Моргунов. – Також з останніх проведених тендерів ми маємо тепловізори та зарядні станції, які будуть помічними нашим захисникам “на нулі” у їхній бойовій роботі».

Загалом Вінницька громада у взаємодії з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом підтримує понад 30 військових частин та з’єднань.

«У пріоритеті – звичайно ті військові частини, які базуються у Вінницькій громаді і знаходяться в зоні бойових дій. Крім того, вінничани служать у різних військових частинах. І за відповідними запитами і можливостями надходження того чи іншого обладнання  ми одразу передаємо його нашим Захисникам та Захисницям», – додає Сергій Моргунов.

Підтримка вій­ськових є одним із пріоритетів бюджету громади на 2024 рік, зокрема на безпеку та оборону передбачено майже 1 млрд грн, що становить третину коштів, які не входять до захищених статей бюджету. А згід­но з дослідженням, яке провела громадська організація «Громадський контроль», Вінниця є лідером серед обласних центрів за часткою передбачених коштів на підтримку Сил безпеки та оборони України.

Сергій Годун