Одна невелика компанія в неділю відпочивала у лісі

Не те щоби десь глибоко у лісовій хащі, а так, скраєчку, біля будинку відпочинку ім Коцюбинського. Там хтось, певно, з щирих намірів розрадити людей у цей важкий час встановив добротного стола із двома лавками.

Його й зайняла компанія молодих людей із дітьми. Осіб з десять. Я пройшов повз них і подався стежкою, захоплений весняним неповторним співом шпаків під барабанний супровід дятлів. Набрів на велику галявину барвінку і замилувався свіжістю весняного лісу. Й незчувся, як минуло дві години.

Повертався тією ж дорогою. Компанії за столом вже не було. Але те, що залишилось навколо стола та під ним змусило зупинитись. Хто ті люди? Де вони живуть? Яким манерам вони вчать своїх дітей?

Невже адекватна європейська людина може собі дозволити таке свинство? І це в той час, коли вінничан кличуть на міську толоку зі збирання сміття у місцях відпочинку. А інші жителі міста тим часом гадять собі під ноги, абсолютно не проймаючись тим, що увесь цей пластик, залишений після їхнього перекусу, вітер рознесе по всьому лісі. І ще багато років ця гидота отрююватиме наше довкілля.

Зрештою, чисто по-людськи: невже не вистачає мізків подумати, що після тебе у цей теплий весняний день до цього ж лісу прийде інша компанія, і вона теж захоче посидіти за цим столом? Чи вже так все пофіг? Інші, дурні, нехай на толоку приходять за нами, “розумними”, прибирати, бо нам всі винні.

З таким манерами нас не скоро вважатимуть цивілізованими людьми. А от комфортне для життя місто Вінниця навряд чи втримає цей титул, коли “дорогі вінничани і гості нашого міста” почнуть забувати, що для сміття існують сміттєві баки. І що після лісового застілля, в ті ж пакети складаються порожні пляшки, упаковки, пусті пачки з-під сигарет, використаний пластиковий посуд. І це все забирається з собою та викидається у ті ж самі сміттєві баки.

Не так вже й обтяжливо. Прикро, що дорослі свинячать (чи бикують) на очах у дітей і навчають їх “гарним манерам”, як зневажати природу, своє рідне місто та інших людей.

Віктор Борисюк