Вона у 33 рази більша за Сонце. Чорну діру вдалось виявити завдяки спостереженню за зіркою, що рухалась під її впливом.

Астрономи виявили величезну чорну діру всього за 2 тисячі світлових років від Землі. Наразі це найбільша чорна діра в Чумацькому Шляху.

Вважають, що небесне тіло, яке в 33 рази перевищує вагу Сонця, утворилося внаслідок вибуху зірки, повідомляє The Guardian та ESO.

Відкриття космічного об’єкта було випадковим: дослідники спостерігали за зіркою в сузір’ї Орла, що потрапила під дію сили чорної діри. Про виявлення чорної діри повідомили дані місії Gaiа Європейського космічного агентства.

“Повна несподіванка. Це – наймасивніша чорна діра зоряного походження в нашій галактиці та друга найближча з усіх виявлених. Таке відкриття буває лише раз у житті дослідника”, – сказав доктор Паскуале Пануццо, астроном і член місії Gaia з Паризької обсерваторії.

Подальші спостереження з телескопа Європейської південної обсерваторії в чилійській пустелі Атакама підтвердили масу чорної діри і орбіту зірки, яка обертається навколо неї кожні 11,6 року.

Астрономи знайшли такі ж масивні чорні діри за межами нашої галактики і висунули припущення, що вони можуть утворитися в результаті вибухів зірок, у хімічному складі яких дуже мало важчих за водень і гелій елементів.

Вважається, що такі бідні на метал зірки втрачають менше маси протягом життя. Як результат, у них залишається більше ресурсу для створення чорних дір великої маси після “смерті”.

Проте доказів прямого зв’язку між такими зірками й чорними дірами великої маси досі немає.

Учені не виключають можливості існування в Чумацькому Шляху інших чорних дір, виявлення яких ускладнено. Це пояснюють тим, що ці об’єкти часто не мають зірок, які обертаються навколо них, тому вони майже невидимі для спостереження.

Нагадуємо, у лютому 2024 року астрономи знайшли найбільшу чорну діру у Всесвіті. Її маса становить близько 17 мільярдів Сонць.