Володимир Зеленський підписав новий закон про проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту.

Сьогодні, 16 квітня, на сайті Верховної Ради України з’явилося провідомлення, що Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» під номером 10449 був направлений на підпис Президенту України. А згодом… він повернутий до парламенту з підписом Глави держави.

Законопроєкт, який народні депутати прийняли 11 квітня, мають опублікувати в офіційному парламентському виданні «Голос України». Після чого він набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування.

Військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

Також законом передбачено, що у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК та СП або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Визнані обмежено придатними повинні пройти переогляд протягом 12 місяців. Ті, хто отримав II чи III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, окрім військовослужбовців, — мають пройти повторний медогляд.

Також закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років.