Продовжують шахраї свою “роботу” і в 2024 році. Наприклад, вже затримані правоохоронцями аферисти “виробляли” банкноти в 100 доларів нового зразка і продавали їх українцям, а також здавали до пунктів обміну валют.

Крім того, фальшивомонетники підробляли купюру 200 євро, повідомили в Нацполіції. Там зазначили: діяли вони на території західних областей країни.

“Зокрема вони продавали фальшиві гроші невеликими партіями безпосередньо мешканцям регіону. І здавали до пунктів обміну валют.

Правоохоронці викрили чоловіка під час контрольної закупки. Встановлено, що мешканець Львова продав 300 підроблених доларів США. Детективи БЕБ провели обшуки за місцем проживання фігуранта та виявили ще 200 доларів з ознаками підробки. Загалом затриманий планував продати 6 000 доларів”, – йдеться в повідомленні.

В НБУ розповіли, що найчастіше підробленими виявлялися гроші великих номіналів. Зокрема:

  • 100 доларів – 92% від загальної кількості вилучених підроблених купюр;
  • 50 доларів – 7%.

Загалом, зазначили в регуляторі, у 2023 році було виявлено майже 700 фальшивих банкнот іноземної валюти. Що трохи більше, ніж у 2022-му, коли таких купюр було знайдено близько 600.

Втім, наразі, говорити про масштабну загрозу ринку та фінансовій системі не можна. “Рівень підроблення банкнот іноземної валюти минулого року був низьким”, – констатували у Нацбанку.