«Наша бригада виконує бойові завдання у гарячих точках. Ми нещодавно були під Авдіївкою, і такі засоби нам дуже необхідні для виконання бойових завдань. Дуже дякуємо Вінницькій міській раді за надану допомогу: «Мавіки» та тепловізійні пристрої. На фронті одночасно тисячі дронів знаходяться в повітрі, тому без них ми не можемо проводити розвідку, артилерійську підготовку та штурмові дії. У ворога з дронами проблем немає, і завдячуючи таким ініціативам ми можемо не відставати від нього», — розповідає боєць 3-ї окремої штурмової бригади Ігор.

Він приїхав до Вінниці за спецобладанням для своїх побратимів з легендарної 3-ї окремої штурмової бригади, які воюють в найгарячіших точках фронту. Вінничани підготували для них 5 квадрокоптерів «Mavic 3T» та 20 тепловізорів.

Як розповів заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний, це була не перша зустріч та допомога для військових 3-ї окремої штурмової бригади. Лише напередодні, під час засідання сесії Вінницької міської ради у березні, депутати проголосували за виділення 3 млн грн субвенції на придбання БпЛА та 23 тонн палива на суму в 1,2 млн грн, щоб підтримати цих бійців.

Загалом минулого тижня десятки БпЛА «Mavic 3T» та тепловізорів відправилися до наших Захисників та Захисниць. Більшість із них — одразу поїхала на передову. Інша частина — допомагатиме в роботі «ловцям «шахедів».

Крім бійців 3-ї окремої штурмової бригади, підсилила Вінниця й нацгвардійців 14-ї бригади оперативного призначення ім. Івана Богуна НГУ «Червона калина». Передали 10 «Mavic 3T» та 15 тепловізорів. Вони одразу вирушать на передову, пояснив т.в.о командира бригади Володимир Матущак.

«На фронті нічний час особливо небезпечний для наших гвардійців, а завдяки «Mavic 3T», який оснащений телевізійною камерою, ми зможемо розвідувати ворожі позиції, їхнє пересування, знищувати живу силу противника та техніку. Ми маємо розуміти, наскільки дрони важливі у цій війні. Так само з тепловізорами воїни зможуть бачити та вчасно виявляти ворога, що, звісно ж, допомагає зберегти життя наших бійців», — додає Володимир Матущак.

Як зауважив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, нацгвардійці цієї військової частини стоять на захисті територіальної цілісності країни з початку 2014 року і є беззаперечною гордістю нашого ре­гіону.

«Це вже не перша допомога, яку передаємо «Червоній калині». Зараз ми також очікуємо FPV-дрони, на які було оголошено тендер і про передачу яких ми говорили із керівництвом бригади. На тепер Вінницька міська рада підтримує понад 30 військових частин та формувань. І ця допомога для наших військових буде лише посилюватися. На потреби безпеки та оборони в цьогорічному бюджеті громади ми заклали майже 1 млрд грн», — розповів Сергій Моргунов.

Разом із технічними засобами, у координації з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом, який очолює Володимир Гройсман, передали нацгвардійцям також інші необхідні засоби.

«Ми вдячні за ваші мужність та героїзм. Розуміємо, що задля перемоги маємо працювати всі. Наше завдання — знаходити максимум можливостей, щоби матеріально та технічно допомагати нашим Силам безпеки та оборони», — зауважує Вячеслав Соколовий.

Вінниця допомагає як місцевим військовим формуванням, так і тим, де служить чимало вінничан. Тож минулого тижня передали також допомогу для захисників ще чотирьох військових частин. Підсилили оборонців сімома «Mavic 3T», сімома тепловізорами, п’ятьма зарядними станціями Bandera Power та двома прожекторами.

«Неодноразово Вінницька міська рада допомагала нашій частині. Перед цим ми також отримали прожектори та зарядні станції для мобільних вогневих груп. За допомогою попередньо переданого обладнання, а саме прожектора, наша мобільна вогнева група вже знищила безпілотний літальний апарат. Цього разу ми отримали зокрема «Mavic 3T». Він дозволить навіть у нічний час забезпечити безпеку нашого особового складу», — розповів військовослужбовець однієї з військових частин.

За словами керівництва міста та області, пріоритетними напрямками для їхньої роботи залишаються безпека та оборона. І це засвідчує дослідження ГО «Громадський контроль», де йдеться, що Вінниця є лідером серед обласних центрів за часткою передбачених коштів на підтримку Сил безпеки та оборони України.

Валерій БОЙЧУК