17 квітня відділ краєзнавства був заповнений творчою енергією та вдячністю завдяки захоплюючому майстер-класу з писанкарства «Духовна сила Подільської писанки», який провела талановита етнологиня, майстриня з писанкарства, науковець, історик, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, завідувач навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля факультету історії, права і публічного управління ВДПУ імені Михайла Коцюбинського Тетяна Пірус (Tetyana Pirus), – повідомляють у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Отамановського. Учасники заходу, включаючи дітей та батьків із Центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь. Вінниця», бібліотечних працівників, занурені у позитивну та надихаючу атмосферу, відкривши для себе багато пізнавального у світлі подільських традицій.

Цей майстер-клас став не лише можливістю вивчити техніки писанкарства Поділля, але й глибше осмислити духовне значення символів, які відображені на цих унікальних творах мистецтва. Тетяна Петрівна представила колекцію своїх писанок, розповіла історію їх створення. Кожен учасник заходу збагатив свої знання й розуміння української культури та мистецтва, а також зміцнив зв’язки з традиціями Вінниччини.

На фото: під час заходу та крашанки майстрині та науковиці Тетяни Пірус, які увійшли в скарбницю народної творчості України.

Щиро дякуємо Тетяні Пірус за її вміння та натхнення, які вона надала під час майстер-класу, а також всім учасникам за спільний час, проведений разом у дослідженні подільських традицій! – повідомили в бібліотеці.

В захваті і відвідувачі.

Переселенці із окупованого Маріуполя діляться, що вони вперше в житті на такому заході. І в захваті від традицій Поділля. А Тетяна Пірус після побаченої виставки її робіт та майстер-класу, який дала, стала для них справжнім кумиром.

Для довідки:

ПІ́РУС Тетяна Петрівна корінна вінничанка, писанкарка, етнолог. Членкиня НСМНМУ (2009). Закінчила історичний факультет (1977) і спецфакультет психології (1991) Вінницького педагогічного інституту. Учителювала в школах Вінниччини (1977—82). Від 1986 — у Вінницькому педагогічному університеті: від 2006 — завідувач навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля. Секрети писанкарства вивчала в с. Рахни-Лісові (нині Тульчинського р-ну Вінницької обл.) і багатьох інших селах Вінницької та Хмельницької областей.

Пише подільські писанки із дотриманням правил, вимог і заборон традиційним писачком та воском на повному сирому яйці. Використовує переважно жовту, зелену, червону фарби, а для тла писанки — темні. Основна символіка — солярна, а також рослинні та зооморфні мотиви, зокрема рожа, дубовий листок, сорок клинців, безконечник, сунички, вазон, грабельки, черепашка, півник.

Учасниця низки обласних свят, 2-го (м. Коломия, 2002), 3-го (2007), 4-го (2008; обидва — м. Космач Івано-Франківської обл.) з’їздів писанкарів. 1997 започаткувала міське свято «Подільська писанка» (від 2001 — обласне свято «Великодня писанка» (співорганізаторка), від 2007 — всеукраїнське; проводять раз на 3 р. у Вінниці). 30 р. поспіль щовесни на майстер-класах навчає писанкарства всіх охочих.

Деякі її роботи зберігаються в Музеї писанкового розпису (Коломия), Музеї історії м. Кам’янське (Дніпропетровська обл.), Вінницькому краєзнавчому та художньому музеях, Вінницькому обласному центрі народної творчості, Вінницькому педагогічному університеті. Авторка поетичних збірок «Присягаю» (2004) та «Перейти за обрій» (2015), книжки для дітей «Дажбожа Україна» (2008; псевдонім — Зоряна Подолянка), краєзнавчих видань «Українські народні ляльки Поділля» (2020), «Про традиційні подільські писанки» (2023; усі — Вінниця); співавторка підручника для учнів 8-го класу «Історія України» (К., 2008).

Тетяна Квасюк