«Слава нашим Героям, що боронять Україну від російської навали і дають українським вченим можливість працювати!» З цих слів почалась надзвичайно цікава конференція «Астрономія і сьогодення» у Вінницькому педуніверситеті ім. Михайла Коцюбинського.

– Науковий захід зібрав багато учасників. Космос — наше майбутнє! Тут ділились думками школярі, студенти, магістри і провідні науковці з усієї України, виступали вінницькі доктори наук Володимир Солоненко та Володимир Заболотний. Після кожної доповіді учасники дискутували із проблем астрономії і астрофізики, – поділився Валерій Кульматицький, академік ГО «Українська академія інноваційних технологій», голова Вінницької обласної організації «Українська екологічна асоціація «Зелений світ».

– Холодний ядерний синтез (ХЯС) відкрив британець Мартін Флейшман. А теоретично обгрунтував доктор Леонтій Скібінський, який у своєму відкритті показав шлях до отримання дешевої енергії протон-протонного синтезу зі звичайної води!     У можливість цієї реакції вірить і доктор фізико-математичних наук, професор КНУ імені Т.Г. Шевченка Володимир Висоцький.

Конференції з низько енергетичних ядерних реакцій, так званих LENR, щорічно проходять у всьому світі. Але вперше у нашому педуніверситеті було показане значення магнітного моменту протона в реакції ХЯС, що досі не враховувалось у міжнародних проектах (а це означає, що мільярдні затрати на це не дадуть бажаного ефекту!).

В цілому конференція пройшла успішно і зацікавила багатьох молодих науковців питаннями отримання енергії з води, астрономією і астрофізикою.

Вислухала Ірина ЗОНОВА