Дивна стратегія Сполучених Штатів, розрахована на виснаження агресора за рахунок втрати Україною територій і людей, вважає політолог Золотарьов.

Директор аналітичного центру “Третій сектор”, політолог Андрій Золотарьов розповів до чого веде циркулювання мирних планів і як скоро Україну можуть починати підштовхувати до компромісу.

“Те, що ми спостерігаємо з кінця минулого року, коли із серпня припинилася пряма бюджетна підтримка України, а потім різко скоротилися поставки боєприпасів і озброєння зі США, вже можна вважати таким підштовхуванням. Можна на словах говорити “нічого про Україну без України”, але на рівні дій підштовхувати Україну до похабного для неї миру. З одного боку, Сполучені Штати проігнорували можливості, які відкривав закон про ленд-ліз, а з іншого боку Байден прекрасно розумів, що допомога Україні неминуче стане заручником внутрішньополітичної боротьби. Я і раніше говорив про те, що США дають нам рівно стільки, щоб ми не впали, але не достатньо для того, щоб ми перемогли”, – заявив експерт.

Він вважає, що дивна стратегія Сполучених Штатів, розрахована на виснаження агресора за рахунок втрати Україною територій і людей, привела нас у таку заплутану ситуацію.

“Є відчуття того, що США намагаються відповзти від війни і перекласти тягар підтримки України на своїх європейських партнерів. Власне, це те, що артикулював Трамп”, – зазначив Золотарьов.

За великим рахунком, Штати зараз більше цікавить екзистенціальне протистояння республіканців і демократів, більш доленосне для США, ніж те, що відбувається в Україні.

“Це веде до того, що США втрачають статус глобального лідера – всі бачать, що слово США нічого не варте. А це – крах світопорядку, який відбувається на наших очах. І всі чудово розуміють, що жодні гарантії безпеки в цьому світі вже не працюють – працює наявність сильної армії,  як у випадку з Ізраїлем, і ядерної зброї на додачу”, – зазначив Золотарьов.