Їх у 371-тисячній Вінниці є 213 – фахових медиків, що готові до старту цієї реформи. Які документи потрібно мати із собою із 2-го квітня, як записати до сімейного лікаря дітей, самотніх пенсіонерів, інвалідів та заробітчан за кордоном розповів директор департаменту охорони здоров‘я ВМР.

– На кінець березня у Вінниці 213 «сімейних» лікарів підтвердили свої наміри працювати в рамках цієї реформи. Із запровадженням реформи один сімейний лікар буде обслуговувати до 2000 пацієнтів! І фактично ми маємо ресурс для якісного прийому 426 тисяч громадян – мешканців Вінниці та приміських територій, – зазначив Олександр Шиш. – По місту наразі маємо 247 дільниць і вони розраховані на прийом частини мешканців Вінницького району, які без сумніву виявлять бажання обслуговуватись в місті…

– Чому старт реєстрації до «сімейних» лікарів – це 2 квітня?

– Бо 1-й день квітня – це неділя та вихідний… Тому з понеділка, 2-го квітня в перший робочий день тижня починаємо декларування пацієнтів. Наголошую, що ви можете обрати будь-якого сімейного лікаря без територіальної прив‘язки… З собою потрібно мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний код та мобільний телефон з актуальним номером, бо мова про подальше фінансове забезпечення пацієнта. Для заповнення декларацій дітей, батьки мають взяти із собою їхні свідоцтва про народження.

– Як бути із реєстрацією до «сімейних» лікарів заробітчанам та студентам, що навчаються за кордоном?

– Ці пацієнти мають особисто засвідчити свій вибір «сімейного» лікаря і тому поки вони не зможуть зареєструватись і отримати відповідні послуги сімейних лікарів… Коли вони повернуться чи тимчасово приїдуть до України, то в будь-який час в лікарнях Вінниці зможуть зареєструватись за наявності згаданих документів – паспорт, код та мобільний телефон. Бо саме по поданих деклараціях Національна Служба Здоров‘я буде в майбутньому перераховувати кошти за обслуговування вашому «сімейному» лікарю…

– Якщо вінничанин важко хвора, самотня людина, яка не може прийти до лікарні для реєстрації… Хто допоможе таким «особливим» пацієнтам?

– Такі повноваження мають рідні, соціальна служба чи офіційний опікун… Ми вже відпрацьовуємо по Вінниці такі ситуації із фахівцями. Зрозуміло, що процес реєстрації таких пацієнтів займе більше часу, але жодних проблем із обслуговуванням таких громадян не вникне – потрібно буде відсканувати паспорт та ідентифікаційний код та надіслати їх до офісу eHealth.

– Реєстрація пройде із 2 квітня по…?

– По 31 грудня, але із нею не варто зволікати! Бо рух коштів по Національній Службі Здоров‘я розпочнеться в три етапи із 1-го липня, 1-го жовтня чи вже 1-го січня 2019-го року. Тому чим раніше ви зареєструєтесь до «сімейного» лікаря, тим раніше нова фінансова система передбачить на вас кошти.

– До якого лікаря будете писати декларацію про намір обслуговуватись?

– Це буде сімейний лікар з ЦПМСД №4 за місцем проживання.