Обов’язком кожного громадянина України є захист своєї родини та рідної землі. Проте поки що остаточної відповіді, чи є ухилянство від військової служби гріхом, поки що немає Про це заявив митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко).

На думку ієрарха, відповідь на це питання має дати богословсько-етична комісія.

“Вона має дати однозначну відповідь. Хоча на це запитання однозначної відповіді, гадаю, нема. Ми живемо в нашій державі, ми повинні її захищати, але й держава має захищати наші конституційні права, обов’язки та інтереси. На жаль, ми маємо Україну як рідну матір, маємо територію, яку ми любимо, але держава як інституція дуже часто не виконує своїх конституційних обов’язків перед громадянами”, – зазначив митрополит Олександр.

Драбинко неочікувано заявив, що іноді через цю призму ухилянтів можна зрозуміти. Водночас, він наголосив, що обов’язком кожного громадянина України є захист як своєї родини, так і своєї рідної землі.

Митрополит відверто зауважив, що інколи державу як інституцію використовують у власних інтересах політичні клани або олігархічні персоналії, які самі не йдуть на фронт.

“Тому захищати державу як територію і як матір-Україну необхідно, але як інституцію і чиїсь особисті інтереси, які самі не хочуть їх захищати, а посилають туди інших – це питання дуже складне”, – підсумував Драбинко.