Науковці поросять у міністра МОЗ не призначати В. Петрушенко ректором

І негайно провести перевірку «на лженауку»

З відритою заявою до Віктора Ляшка звернулись українські науковці та громадські діячі

Шановний Вікторе Кириловичу!

10 квітня 2024 року відбулися вибори ректора у Вінницькому національному медичному університеті, у яких з результатом 52,25% голосів перемогла Вікторія Петрушенко – особа, викрита на академічному плагіаті в докторській дисертації і науковій статті (див. https://false-science-ua.odoo.com/falshiva-medichna-doktorska-disertatsiia-bula-zliplena-z-10-chuzhikh-disertatsii).

13 лютого 2024 р. викривач Олег Смірнов подав заяву-скаргу щодо дисертації і статті В. Петрушенко до Національного агентства із забезпечення якості освіти (https://naqa.gov.ua/wp-content/uploads/2024/02/Скарга-Смірнова-О.Ю.-до-Петрушенко-В.В.pdf), але її розгляд за позовом В. Петрушенко був заблокований рішенням вінницького суду (https://naqa.gov.ua/wp-content/uploads/2024/03/Рішення-1984.pdf). Фактично суд заборонив НАЗЯВО виконати покладені на нього ЗУ «Про вищу освіту» повноваження на користь пані Петрушенко.

Міністерство охорони здоров’я невдовзі має видати наказ та підписати контракт із новообраною ректоркою. Проте, ми вважаємо, що Вікторія Петрушенко не має права очолювати заклад вищої освіти, оскільки є академічно недоброчесною науковицею, яка підриває довіру до вищої освіти в Україні, зокрема, медичної та подає негативний приклад колективу і студентам Вінницького національного медичного університету.

Просимо:

  1. Звернутися до Комісії з питань боротьби із лженаукою та фальсифікацією наукових досліджень при Президії Національної Академії медичних наук України для проведення кваліфікованої перевірки факту порушення академічної доброчесності Вікторією Петрушенко, оскільки судом заблокована робота НАЗЯВО.
  2. За результатами перевірки прийняти кадрове рішення стосовно особи, яка претендує обійняти посаду ректора ВНМУ (затвердити, чи оголосити про проведення нових виборів), і у випадку оголошення нових виборів тимчасово призначити на посаду виконувача обов’язків ректора незаангажованої особи, якому довіряє академічна та медична спільнота, – доктора мед. наук, професора Віктора Досенка.

З повагою, члени освітньої та наукової громадськості:

Благодєтєлєва-Вовк С. Л., канд. екон. наук, доц., голова ради ГО ТРОН;

Болдирєв О. І., канд. біол. наук;

Габович О. М., доктор фіз.-мат. наук, п. н. с.;

Гончаров С. В. канд. мед. наук;

Досенко В. Є., доктор мед. наук, проф.;

Болтівець С.І., доктор психол. наук, проф.;

Єгорченко І. А., канд. фіз.-мат. наук, с. н. с.;

Єфіменко Г. Г., канд. іст. наук, с. н. с.;

Маслов Д. С., канд. екон. наук;

Смірнов О. Ю., канд. біол. наук, с. н. с.;

Чайка І. А., канд. пед. наук;

Шарапов С. Г., доктор фіз.-мат. наук, ст. дослідник.

Науковці закликають приєднатись до цієї заяви інших колег.

Від нас зазначимо, що науковці отримали повідомлення про те, що заяву взяли до розгляду.

Цікаво відзначити, що підпис про це поставив державний секретар Дмитро Слободянюк. Цей медичний науковець та нині держслужбовець закінчим Вінницький медуніверситет, він нещодавно призначений на цю посаду. Захищав свою наукову працю саме у ВНМУ. Є сином очільника Вінницького обласного наркодиспансеру Павла Слободянюка.