Попереду на них чекає щонайменше місяць загальної підготовки.

Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

Анатолій Чернієнко один з тих, хто вирушив на навчання. Чоловіку 45 років – він батько трьох дітей, а також має медичну та історичну освіти. У війську планує бути бойовим лікарем та займатиметься евакуацією поранених і наданням першої допомоги на полі бою.

“Я звернувся до рекрутингового центру, тому що хочу потрапити до лав Збройних сил України. Обрав 120 бригаду, щоб служити із земляками. Щасливий, що долучився до спільноти, яка захищає Україну. Тод хотів би закликали приєднуватися усіх охочих, адже зараз така ситуація, що без нашої допомоги буде важко. Але загалом настрій в мене стримано оптимістичний – я вірю у нашу перемогу, але розумію, що для цього потрібно дуже багато зробити”, – розповів Анатолій Чернієнко.

До останнього часу чоловік працював на одному з комунальних підприємств. З-поміж іншого, вони з колегами на волонтерських засадах робили банно-ванні комплекси для різних військових підрозділів.

Серед тих, хто сьогодні разом з Анатолієм Чернієнком їде на навчання й 31-річний Борис Гуненко. Вінничанин каже, війна застала його 24 лютого у Харкові, де він тоді працював, а сьогодні прийшов його час долучитися до захисту країни. У війську чоловік планує бути або оператором БпЛА або ж помічником артилериста.

За словами рекрутера, сержанта 168-го батальйону 120-ї бригади територіальної оборони України Олександрп Царевського, сьогодні на навчання відправили перший набір. Усі ці люди вже пройшли відбір та комісію. Серед них є майбутні стрільці, потенційні офіцери морально-психологічного забезпечення, водії, зв’язківці та інші. До навчальних центрів майбутніх військових доправляють силами ТЦК. наразі одна команда їде в навчальний центр ТрО, а інша - до Сухопутних військ.

“Усі вони спочатку мають пройти базовий курс військової підготовки, адже без цього сьогодні жодного військовослужбовця не допускають до служби. Далі вже буде спеціалізація, тобто якщо людина вчиться, вона йде по кар’єрних щаблях безпосередньо в армійській інфраструктурі та розвивається”, - пояснив рекрутер.

Муніципальні рекрутингові центри, які працюють у Вінниці, - це спільний проєкт міста та 120 бригади ТрО, який хоче сприяти мобілізації. Тож люди мають можливість вибрати, на якій саме посаді вони хочуть долучитися до захисту держави.

За словами інструктора з військового рекрутингу Вінницького міського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, головного сержанта Юрія Зеленого, за перші місяці роботи центри добре спрацювали та дали непогану кількість кандидатів. Однак він переконаний, що важливо, аби вони взяли на себе й роз’яснювальну роботу.

“Усі ми хочемо знати: куди,що і як. Центри надають таку інформацію, люди розбираються, і це нормально. Вони не хочуть іти в невідомість, а коли вони отримують відповіді, долають певний бар’єр. Людм розуміють, що рано чи пізно потрібно долучатися до Сил оборони України”, - додав інструктор.

Нагадаємо, Муніципальні рекрутингові центри запрацювали у Вінниці з середини березня. Вони діють на базі трьох Прозорих офісів. Більше інформації можна дізнатися за адресами: проспеккт Космонавтів, 30, вулиця Замостянська, 7 або вулиця Брацлавська, 85.