Як були використані «дорожні» кошти в 2023 році? Чи знайдеться фінансування на ремонт та утримання місцевих доріг у 2024? Відповіді на ці питання сподівалися почути депутати облради на квітневій сесії.

Із інформацією про утримання місцевих доріг і виділення коштів для цього виступив начальник управління дорожнього господарства обласної вій­ськової адміністрації Артем Войтович.

За його словами, утримання місцевих доріг ускладнилося відсутністю фінансування з державного бюджету. Мовляв, утримання доріг було забезпечене за рахунок залишків коштів субвенції в сумі 131 млн грн. З них освоєно 105 млн грн, що складає 70%, в тому числі на зимове утримання – 93 млн грн. Залишок склав – 25 млн грн.

Артем Войтович зазначив, що до управління надходять численні звернення від органів місцевого самоврядування та жителів громад Вінниччини щодо необхідності ремонту окремих ділянок доріг.

– За підрахунками – для цього необхідно 550 млн грн, дефіцит фінансування складає 420 млн грн. Управління розраховує на запозичення коштів або співфінансування з обласного бюджету та місцевих бюджетів територіальних громад, – сказав він.

2023 року було заплановано використати на ремонт та експлуатаційне утримання доріг 1 млрд 200 млн грн. Був серйозний запас коштів, із яких жодної копійки не пішло на утримання комунальних доріг.

Тим часом, громади потребують ремонту доріг, щоб довезти людей до лікарень, до ЦНАПів, дітей до освітніх закладів. Про ці проблеми від імені своїх виборців на сесії говорили депутати. Наразі ж лише 25 млн грн залишилося станом на квітень 2024 року на експлуатаційне утримання доріг. Зрозуміло – цього замало. Що буде далі – чіткої відповіді немає.

Питання якості місцевих доріг гостро стоїть фактично для кожної громади області, переконаний голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

– І над цією проблемою треба працювати. Обласна рада та громади готові вести конструктивний діалог із службою місцевих доріг обласної військової адміністрації. Спільно нам треба знайти максимально ефективні інструменти для того, щоб забезпечити і безпеку на дорогах, і можливість своєчасного доїзду до лікарень, навчальних закладів, – сказав Вячеслав Соколовий. – Ми розуміємо, що під час війни не йдеться про суцільне асфальтування. Це – не на часі. Але є речі, які просто необхідні людям для життя і їх необхідно забезпечити.

У результаті обговорення, було ухвалене протокольне доручення заслухати звіт заступника начальника обласної військової адміністрації щодо утримання та експлуатації доріг на Вінниччині.

Сергій Годун