Вінницькі правоохоронці повідомили про підозру 29-річній мешканці Бердянська. Жінку звинувачують у розповсюдженні матеріалів із закликом змінити державні межі та устрій України, у виправдовуванні збройної агресії РФ та у співпраці з нею.
Як повідомили на сайті обласної прокуратури, слідчі СБУ у Вінницькій області встановили, що до повномасштабного вторгнення РФ підозрювана мешкала зі своїм чоловіком, тоді – військовослужбовцем української армії, у Бердянську на Запоріжжі. Після окупації міста чоловік здався у російський полон. Втім з часом, за невстановлених обставин, він був звільнений без процедури обміну, йдеться у дописі.

Водночас жінка розпочала співпрацювати з окупантами. Вона створила Telegram-канал “Жена пленного солдата ВСУ” і схожий профіль в Instagram. Там вона публікувала власні виступи та матеріали російських медіа з антиукраїнськими наративами.

Підозрювана давала інтерв’ю державним телеканалам РФ, закликаючи українських військовополонених відмовлятися від національно-патріотичних поглядів та набувати статусу громадян РФ, оскільки Україна нібито “не бажає здійснювати обмін полоненими”.

Також жінку підозрюють у тому, що вона сприяла російським медійникам у виготовленні пропагандистських відео за участі військовополонених ЗСУ. З них формували образ агресивних бойовиків, що “знищують мирне населення”.

Правоохоронці зафіксували, що підозрювана співпрацювала також з так званою “уповноваженою з прав людини ДНР”. Їй вона допомагала створювати “штучну картинку”, ніби українці повертаються у так звану ДНР.

За ч. ч. 1, 2 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 та ч. 6 ст. 111-1 КК України жінці загрожує до дванадцяти років ув’язнення.