Зважаючи на похмурий і мокрий квітень, що видався, багатьом з нас не терпиться дістати газонокосарки і підстригти траву тепер, коли дощі, здається, нарешті припинилися. Але експерти закликають почекати зі стрижкою газонів ще принаймні місяць, а дехто навіть пропонує залишити траву до середини липня, повідомляє Mirror.

Ініціатива під назвою No Mow May (“Не косити в травні”) просить людей залишити свої сади в спокої щонайраніше до червня, і її підтримав відомий натураліст сер Девід Аттенборо та інші експерти з дикої природи. Ідея кампанії полягає в тому, що комахи, такі як бджоли та метелики, використовують газони – а також бур’яни та маргаритки серед трави – для розмноження, запилення та підтримки здорової екосистеми в цю пору року.

Підстригаючи газон, ви втручаєтесь у цю екосистему і можете вбити багато комах, які є невід’ємною частиною наших садів. Більше того, якщо вимруть такі комахи, як бджоли, врешті-решт помремо і ми всі.

Британська організація захисту дикої природи Plantlife заявила: “З 1930-х років ми втратили приблизно 97% багатих на квіти луків, а разом з ними зникла і життєво важлива їжа, необхідна запилювачам, таким як бджоли та метелики”, – йдеться у заяві організації.

Зазначається, що здоровий газон з довгою травою та польовими квітами приносить користь дикій природі, запобігає забрудненню і навіть може утримувати вуглець під землею.

"Навіть найменші трав'янисті клаптики складають значну частину нашої землі, яка, за умови правильного догляду, може принести величезну користь природі, громадам та клімату", - каже еколог.

Сер Девід Аттенборо повторив ці слова в документальному фільмі BBC "Дикі острови", коли закликав людей відкласти стрижку газонів до "середини липня". Він додав: "Вся справа у виборі часу. Відкладення косіння до середини липня дозволяє птахам і комахам завершити розмноження, а квітам - зав'язати насіння".

Експерти мають різні думки щодо того, коли слід знову починати косити. Девід вважає, що середина липня - найкращий час, коли косити можна до 15 липня, тоді як експерт із садівництва Монті Дон пропонує 21 червня. Однак всі погоджуються з тим, що чим довше ви можете обходитися без косіння, тим краще.