Як повідомив Володимир Артюх, голова Сумської ОВА (колишній заступник голови Вінницької ОВА Сергія Борзова), ворог завдав авіаційного удару конкретно по енергетичних об’єктах Сумщини.  Російські окупанти 6 травня атакували Сумщину 13-ма ударними БпЛА типу “Шахед”. Наші сили ППО знищили 12 ворожих дронів.

Через атаку російських дронів об’єкти критичної інфраструктури у Сумах  перевели на резервне живлення, яким забезпечать лікарні та водопостачання. У місті розгорнуті «пункти незламності», активно проводяться роботи з відновлення енергетики.

«Сьогодні йдеться про суми збитків в енергетиці України на понад мільярд доларів! Але атаки продовжуються, і очевидно, що збитки будуть зростати», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

А от у Вінниці понад 50 суб’єктів господарювання перейшли на роботу з використанням енергії Сонця. Загальна потужність встановлених СЕС  у нашій області – 12,22 МВт.

«Це значно мінімізує навантаження на енергомережу всієї країни та дозволяє бізнесу працювати навіть в складних воєнних умовах, –написав у ФБ міський голова Сергій Моргунов. – Частину сонячних електростанцій підприємці встановлювали за нашим муніципальним Порядком, який передбачає часткову компенсацію витрат на СЕС. Порядок ми запровадили торік. Бачимо на нього попит. Тому, будемо продовжувати роботу в цьому напрямку – це важливо як для енергетичної стабільності в умовах війни, так і для руху в напрямку Європейського зеленого курсу».

Ірина ЗОНОВА