Літо в Європі буде спекотнішим, ніж зазвичай, із вищим ризиком посухи та хвиль спеки після того, як теплий травень продовжить тенденцію рекордно високих глобальних температур 10 місяців поспіль.

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg: «Температура поверхні моря в Північній Атлантиці підскочила до найвищого рівня за останні 40 років. Це означає, що літо-2024 буде незвичайно спекотним. З середини серпня очікуються дуже сухі умови, що збільшує ризик хвиль спеки та посухи».

Літо 2024 року може бути таким же поганим для сільськогосподарських культур, як літо 2022 року, найспекотніше за всю історію з температурою понад 40ºC. Прискорення глобального потепління також є причиною екстремальної погоди.

Але… Сільськогосподарські культури в більшій частині Європи виграли від спекотніших умов після того, як волога зима перезволожила поля та затримала сівбу пшениці. Проте ключові сільськогосподарські регіони в Україні зазнали негативного впливу через високі температури у 2022-му. Такі ж прогнози і на це літо.

Згідно з розрахунками метеорологів, лише 50% посівів у Чорноморському регіоні (Одеська, Миколаївська, Херсонська області) отримають незначне полегшення від високих температур.