Народна депутатка України Ірина Борзова зазначає, що проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася з початком повномасштабної війни росії проти України.

«Під час війни українці переживають багато емоцій. Війна завдає болю людині. Але ніхто не має бути наодинці зі своїм болем, зі своїм страхом, зі своїм випробуванням. Ми сильні разом», — говорить Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації Політичної партії «Слуга Народу».

Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з пріоритетних завдань державної політики. Провідником на цьому шляху стала Всеукраїнська програма з ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді Оленою Зеленською.

У Вінниці провели регіональний форум з ментального здоров’я, організований рухом «Зе Жінки», за участі психологів та експертів, які зазначають: щоб мати можливість допомогти іншим, потрібно подбати і про себе.

Ветеранка російсько-української війни, практичний психолог Людмила Менюк, яка на війні втратила сина, пішла у військо сама і була першою жінкою в українському війську, яка очолила бронетанкову службу підрозділу:

«Найосновніше — не порушувати кордони людини без дозволу. Насамперед, щоб комусь надати допомогу, маємо бути ми в ресурсі. Згадайте, що ви є в себе, приділіть собі увагу».

Людмила Менюк

Світлана Пенькова, дружина авіатора Віктора Пенькового, який загинув, захищаючи Україну:

«На жаль, я на власному досвіді знаю, що таке втратити сенс життя. Що таке не вірити в майбутнє, не мати сьогодення. Але я обрала життя. Чесність з собою, зі світом. Не відповідати чиїмось очікуванням, а слухати своє власне сумління. Не годити модним трендам, а дослухатись до тихого голосу власного серця, яке дбає про нас і веде на світло».

Світлана Пенькова