Соковиті ягоди, які вважають найдорожчими в Україні, користуються попитом на великому ринку. Є у господаря ранньо-, середньо- та пізньостиглі сорти, завдяки чому свіжу ягоду збирають від липня до жовтня. Про секрети вдалого врожаю та складнощі ягідної справи чоловік розповів нашому журналісту.

– Після закінчення технічного університету вісім років я прослужив в армії – у Повітряних силах. Звільнився у званні майора. Були важкі 90-ті роки, потрібно було утримувати родину. Тож купив у Микулинцях стару хатинку і зайнявся ранньою картоплею та суницею. Набравшись досвіду, зайнявся більш серйозною справою – створив розсадник, а вже у 2005 році – фермерське господарство. Займались вирощуванням всіх рослин, які цікавлять садівників – яблуня, смородина, персик, абрикос, аґрус, йошта…

Та коли зрозумів, що цим всім ринок вже перенасичений, вирішив спробувати щось нове. Якраз тоді з’явилась нова цікава культура — американська чорниця, або лохина, — каже Володимир Гончарук. — Дуже популярна ягода у США та Канаді, яка росте на кислих ґрунтах. Почав розмножувати лохину традиційною методикою — живцюванням. Все виходило, але так сталось, що 5 років тому захотів створити лабораторію мікроклонального розмноження. Таких в Україні лише дві. А у світі вони дуже популярні. Загальні поняття щодо даного виду розмноження є в доступі, але під кожну культуру треба підбирати живильне середовище, у яке її садитимеш.

Те, що потрібне для лохини, налічує близько 30 компонентів. Деякі я підбирав сам, також користувався порадами фахівців. Завдяки мікроклональному розмноженню посадковий матеріал набуває високої якості, позбавляється хвороб та дає високий врожай круглий рік. А ще у нього високий ступінь приживлюваності, швидкий ріст та підвищена морозостійкість. Жартома називаю такі саджанці «після санаторію».

Для власної лабораторії господар викупив приміщення у селі, зробив ремонт, щось добудував. Взяв на роботу 10 постійних співробітників.

– Щодо принципу роботи моєї лабораторії, то на початковому етапі брунька з маточної рослини висаджується у пробірку із живильним середовищем, і її поміщають у спеціальне приміщення для так званого «пробудження» бруньки. Це дуже складний та відповідальний момент, на який впливають чимало факторів. Коли рослинка підросла, її садять вже у баночки, відбувається це тільки у стерильних умовах. Паралельно підтримується постійна температура 23-24 градуси тепла та 16-годинне освітлення. Далі у рослини починається процес адаптації у міні-тепличках зі спеціальним субстратом. Коли ж він пройде успішно, її знову переміщують, але до іншої теплиці, частина якої занурена у землю. Через це рослини отримують більше тепла. Далі їх переносять на вулицю, пересаджують до касет, а згодом у горщики. На осінь маємо готовий саджанець. Його можна висадити відразу або ж навесні.

Окрім вирощування та продажі саджанців фермерським господарствам, Володимир Гончарук має 4 гектари лохини для збору ягід. Каже, зі збутом жодних проблем немає. Закуповують її для споживання, адже лохина дуже корисна для здоров’я, а ще її можна зберігати свіжою до місяця.

Кілограм соковитої ягоди у супермаркеті коштує 160-200 гривень. Господар пояснює: ціна висока, бо і саме вирощування затратне та потребує багато знань та терпіння.