Президент Чехії Петр Павел заявив, що Росія хоче відновити імперську велич Радянського Союзу. Він попередив, що Європа перебуває лише на початку тривалого протистояння з Росією.

В інтерв’ю австрійському виданню Die Presse президент Чехії Петр Павел зробив кілька зауважень щодо Росії та політики Європи. За словами лідера Чехії, Росія не зупиниться на завоюванні частини українських територій, а постійно намагатиметься завдати шкоди Європі.

“Вони хочуть повернути імперську велич Радянського Союзу, включно зі сферою його впливу, і говорять про це дуже відкрито. Тому ми повинні поставитися до цього серйозно. Треба готуватися до того, що Росія не буде мирним партнером”, – сказав Петр Павел.

Він наголошує, якщо Росія буде діяти конструктивно, то і Європа так само має робити. Однак, коли Росія йде проти інтересів ЄС, то Європа має протистояти Москві. За словами Павела, в іншому випадку спосіб життя та цінності європейців опиняться під загрозою.

Чеський лідер вважає, що Росія хоче диктувати свою політику Європі, а на думку Кремля, та має їй підкорятись. “Якщо ми хочемо зберегти безпеку і процвітання в цій частині Європи, ми повинні встановити чіткі кордони для Росії. Якщо ми цього не зробимо, це може призвести до серйозних ускладнень у майбутньому”, – сказав Павел та додав, що прийняття цілей Росії не дозволить досягти миру.

Петр Павел підсумував, що Путін може дійти у своєму розумінні до позиції, що Росія не здатна перемогти у війні в Україні, і тоді можна буде говорити про мирні переговори.