Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський на своїй сторінці в соціальній мережі X.

— Сьогодні в межах ЄС ми вирішили передати Україні кошти, отримані від заморожування активів російського Центрального банку. Лише цього року це може становити до 74 млрд крон (близько €3 млрд), – повідомив він.

За його словами, 90% цих коштів підуть на військову підтримку України.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном заблокованими виявилися активи центробанку РФ на суму близько €260 млрд, понад дві третини з них заморожені в ЄС.

Європейська комісія анонсувала першу виплату з надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу в липні 2024 року.

На сайті Єврокомісії йдеться, що у 2024 році кошти, отримані від іммобілізованих активів, спрямують на підтримку України, самооборону та зміцнення військового потенціалу, щоб задовольнити найнагальніші потреби.

Рішення набудуть чинності після публікації в Офіційному журналі Єврокомісії. Україні стануть доступними ресурси, починаючи з липня 2024 року, з виплатами раз на два роки.

Водночас найнагальніші потреби України у сфері оборони можуть бути задоволені через Європейський фонд миру (EPF), та після ухвалення відповідного рішення через Європейську програму оборонної промисловості (EDIP).

Тим часом міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що “найперспективнішою” ідеєю є надання Україні країнами G7 позики, яка буде забезпечена прибутками та відсотками, отриманими від заморожених російських активів у Європі.