Найголовніша подія візиту – ратифікація угоди про побратимство Вінниці з французьким Нансі, а також ратифікації Тристоронньої угоди Карлсруе-Нансі-Вінниця. Цю подію Вінницький міський голова назвав «історичною для трьох європейських громад». 

«Близько 20 років ми, як територіальна громада, дотримуємося європейського вектора розвитку. Яскравим свідченням цього стало щорічне святкування Дня Європи з 2007 року. І це свято для вінничан було таким же масштабним, як і День міста, на яке приходили сотні тисяч людей: вінничан і гостей міста. Сьогодні Україну і Європу єднають не тільки географія і кольори наших прапорів, нас єднають спільні цінності, прагнення до демократії, свободи та верховенства права», – зазначив Сергій Моргунов з нагоди підписання важливих партнерських документів.

З вітальними словами виступили також очільник Карлсруе Франк Ментруп та мер Нансі Матьє Кляйн.

«Франція і Німеччина – дві країни, які є засновницями Європейського Союзу. Саме тому ці дві держави зараз підтримують Україну і шанують той факт, що вона є на захисті також і наших кра­їн», – зауважив Матьє Кляйн.

Про важливість європейських цінностей, а також партнерства між містами та країнами зауважили Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Гаель Весьєр та заступник Посла Німеччини в Україні Тім Пранге. Вони також засвідчили свою підтримку Україні у непростий час боротьби з агресором.

Міжнародний освітній обмін

Під час свого перебування у Вінниці учасники делегацій Франції та Німеччини відвідали Вінницький ліцей №1, де поспілкувались зі школярами, які взяли участь у проєкті реалізованому між містами-побратимами Вінниці. Учні підготували відеоролики, наповнені яскравими емоціями від перебування в Німеччині та Франції. Згодом ліцеїсти мали можливість поспілкуватися з європейськими мерами.

Делегації з Франції та Німеччини у вінницькому ліцеї

Під час освітньої конференції школярі продемонстрували єв­ропейцям свій рівень знань іноземних мов, розповіли про враження від візитів в міста-побратими, обговорили можливість нових візитів вінницьких освітян та обмінялись подарунками.

Вшанування пам’яті, візит до «Кристалу», перспективи розбудови інклюзивного середовища

Іноземні представники висловили свою шану полеглим Героям російсько-української війни. На площі Шевченка вони поклали квіти до стіни пам’яті воїнів, які віддали за свободу Батьківщини свої життя.

Задля налагодження ефективного співробітництва в сфері економіки та впровадження новітніх технологій гості з Нансі та Карлсруе відвідали інноваційно-технологічний центр «Кристал», розбудову якого у час війни Вінниця продовжує завдяки грантовій допомозі Уряду Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні в межах проєкту «Під­тримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів». Тут передбачено і залучення бізнес-початківців, і навчання людей, і Fab Lab та коворкінг. У цілому на майданчику планують працевлаштувати понад тисячу людей.

Завершальною частиною першого дня робочого візиту між­на­родних партнерів стала зус­тріч із ректором, науковцями та студентами Вінницького національного технічного університету. Йшлося про рішення у сфері міської мобільності, які наразі у тестовому режимі плануються до впровадження у Вінниці, та до яких буде застосовано дос­від Нансі та Карлсруе. Їх визначальними акцентами є безбар’єрність та інклюзія.

Зустріч з представниками громадської думки

11 травня мери трьох міст-побратимів Нансі, Карслруе та Вінниці – Матьє Кляйн, Франк Ментруп, Сергій Моргунов – зустрілися із очільниками та представниками низки громадських організацій Вінницької громади у Хабі «Місто змістів».

Зустріч з громадськими організаціями у хабі

Представники громадських об’єднань, які були присутні на зустрічі, мали нагоду представити інформаційні стенди та детально розповісти про свою діяль­ність. Це і волонтерство, і робота з ветеранами та членами їхніх родин, а також сім’ями загиблих чи зниклих безвісти, і розбудова громадянського суспільства, і все, що стосується правової освіти та під­тримки людей вразливих категорій.

11 травня представники іноземних делегацій від­відали захід до Дня бджоли, який відбувся у Малих Крушлинцях. Делегатам продемонстрували, як в нашій громаді розвивається невід’ємна частина сільського господарства – бджільництво.

Візит на захід з нагоди Дня бджоли

«Ми розуміємо, що подальше відновлення України має відбуватися відповідно до принципів Європейського Зеленого курсу. Тому активно працюємо над цим вже зараз і хотіли б залучати нові підходи до ведення сільського господарства та розвитку економіки», – сказав міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Мери Карлсруе та Нансі виявили зацікавленість до проєктів, які впроваджує Вінниця, та висловили бажання співпрацювати з нашим містом у багатьох напрямах.

Сергій Годун