Ми шануємо Шевченка,
Ми шануємо й Франка!
А чи знаємо гарненько –
Доля Творів нелегка?

Ще зі шкільної програми ми знаємо, що Шевченко написав “Кобзар”,  і його інколи називали Кобзарем, а Франка називали революціонером, каменярем… Вчили лише деякі їхні вірші і все.

А чому?

Мало хто з нас знає, що часто горіли у вогні їхні твори.

В 19-му і на початку 20 сторіччя церква спалювала “Кобзар” Шевченка, якщо там були: поема “Марія”, “Світе ясний! Світе тихий!”, “Ликері” та інші твори, які, на погляд церкви, суперечили християнському світогляду.

А що там такого “суперечливого”, то самі можете прочитати ці твори і вдуматися у кожне слово Пророка України Тараса Шевченка.

За творчість Івана Яковича Франка можна довго писати і вивчати її.

Світ так і не побачив Повного Видання його Творів.

Ще у 1976 році, в Україні було підготовлено до друку понад 100 томів творів Івана Франка. Москва дозволила видати лише 50 томів, які було надруковано у видавництві “Наукова думка” з 1976 по 1986 роки. На превеликий жаль московитська цензура і їх не пожаліла.

На початку 20-го сторіччя вийшла у Світ праця Івана Франка “Сотворення Світу”. Уривки з цієї праці друкувалися в деяких виданнях, а коли було видано перше видання книгою, то церква скупила і спалила її. Лише у 1969 році  “Сотворення Світу” було перевидано за межами України.

А чому було спалено “Сотворення Світу”?

Про це ви можете дізнатися з прочитання цієї Наукової праці. Її можна знайти в Інтернеті.

У творчому доробку Івана Франка понад 6 тисяч творів. Що хотів донести до нас, Українців, великий мислитель Іван Якович Франко, ми так і не знаємо, або знаємо дуже мало.

За 33 роки Незалежності України жоден президент, жоден урядовець чи то олігарх не спромігся видати не те, що повне видання Українського філософа Івана Франка, а хоча б якусь дещицю з його безцінної спадщини.

А чому?

Тому, що владі не потрібні освідченні Українці, їй потрібні бездуховні раби, якими легко керувати.

Друзі, шукаймо, читаймо, вивчаймо творчість Івана Франка, Тараса Шевченка, Лесі Українки – вони ж Будителі, Пророки нашого Народу!

Світла і вічна пам’ять Івану Франку!..

Святослав Щербина