Підготовка критичної інфраструктури Вінницької міської територіальної громади до настання холодів триває. Днями міський голова Сергій Моргунов провів чергове засідання Оперативного штабу з підготовки до опалювального сезону.

Йшла мова як про напрацювання, так і подальші кроки, спрямовані на  ефективне протистояння викликам та загрозам воєнного стану. А це впровадження на усіх рівнях енергоефективних технологій, що від­повідають Зеленому курсу, акумулювання відновлювальних та резервних джерел живлення, виконання заходів із захисту об’єктів та забезпечення стійкості громади.

Традиційно, до виконання відповідного комплексу робіт приступили відразу по завершенні попереднього опалювального сезону. Заплановані  заходи виконуються із дотриманням графіків. Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив: темпів збавляти не можна. А головним чинником має стати взаємодія усіх під­розділів критичної інфраструктури незалежно від форм власності.

«Актуальність підготовки до опалювального сезону особливо в умовах війни – ще більша. Актуальність взаємодії між всіма представниками критичної ін­фраструктури – ще більша. Всі повинні бути як єдиний ор­ганізм, єдиний кулак. Потрібно чітко розуміти, які є алгоритми дій у разі виникнення надзвичайної ситуації, – звернувся до представників Штабу міський голова. – Крім того, необхідно належно спілкуватися із населенням. Активно проводити роз’яснювальну роботу щодо важливості економії електроенергії, приведення до відповідного  стану найпростіших укриттів та доступу до них. Важливо, щоб усі заходи і плани, які ви для себе визначили,  були виконані у вказані терміни».

Під час підготовки до опалювального сезону підприємства активно залучають кошти між­народних партнерів

Генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик розповів, що значна увага наразі приділяється енергоефективності котелень та мереж, а також посиленню контролю за якістю виконання робіт.

«Ми це робимо власними силами і рухаємося далі. Зокрема тривають роботи із реконструкції теплових мереж по вулицях Соняшникова, І. Гаспринського та Варшавська.  Станом на сьогодні вже відремонтовано та підготовлено до опалювального сезону 10 котелень із 48, а також 23 центральних і 138 індивідуальних теплових пун­ктів, 215 теплових камер, що відповідно нашого графіку складає 31 % всього обладнання під­при­ємства,  тобто у нас все відбувається згідно зі складеним алгоритмами дій», – повідомив Максим Білик.

Про підготовку до опалювального сезону розповів, зокрема, Генеральний директор КП ВМР Вінницяміськтеплоенерго

Крім того, за його словами, особливістю майбутнього опалювального сезону стане можливість використання когенераційних установок, встановлення яких відбувається в межах «Проєкту з енергетичної безпеки» (ПЕБ) за ресурсної підтримки між­народних донорів-партнерів.

«На сьогодні завершили встановлення однієї з когенераційних установок, потужністю 1,5 МВт. По решті чотирьох – продовжуються роботи. Ми взяли зобов’язання ввес­ти в експлуатацію всі до початку опалювального сезону. В результаті матимемо генерацію електроенергії по нашому підприємству у розмірі 5, 3 МВт  при  внут­рішньому споживанні 3, 5 МВт. Це значно покращить економічний стан підприємства, а, найголовніше, забезпечить надій­ність електропостачання. Навіть в умовах блекауту матимемо можливість балансувати між трьома найбільшими котельнями міста, даючи населенню тепло і гарячу воду», – підкреслив Генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Теплопостачальні підприємства міста та області спрямовують також зусилля на поповненням запасів альтернативних джерел палива: дров, тріски, пелетів. Запевняють, щодо генераторів – питання практично вирішено. Не обходять увагою й заходи щодо забезпечення належного захисту об’єктів.

Таке ж завдання в межах підготовки до опалювального сезону стоїть і перед Вінницяоблводоканалом  і Вінниця­обленерго.

Їхні очільники наразі прозвітували про завершення значної частки робіт.

В засіданні взяли участь керівники підприємств критичної інфраструктури та очільники департаментів

Готують до настання холодів і житловий сектор громади, що включає ремонт покрівель, стиків панелей та інженерних мереж у низці будинків. Не відстає за темпами виконання своїх зобов’язань і департамент  комунального господарства та благоустрою ВМР. Наразі його директор Юрій Семенюк доповів  про перебіг ремонту дорожньої інфраструктури, каналізаційних та зливових мереж, ситуацію щодо заготівлі протиожеледних матеріалів та підготовки очисної техніки.

Більше енергії Сонця та економії наявних елек­троресурсів

У перебігу засідання міський голова вкотре підкреслив важливість впровадження відновлювальних джерел, – зокрема, енергії сонця,– для формування стійкості громади в умовах воєнного стану та у період відновлення країни. А також на необхідність прищеплення у сус­пільстві принципів економного споживання електроресурсів.

«Потрібно врахувати, що Вінниця  першою в Україні отримала Європейську Енергетичну Відзнаку, де саме заходи із енергоекономії теж передбачені  в досить серйозних напрямах і об’ємах. Важливо зрозуміти кожному, що необхідно ощадливо використовувати електроенергію. В даному випадку тільки від нас залежить, чи часто будуть відключення світла. А без нього зупиниться тран­спорт, не працюватиме економіка і, зрештою, не будуть надходити кошти до бюджету. Наше спільне завдання – зробити все від нас залежне, щоб не допустити розвитку такого сценарію подій»,  – зазначив Сергій Моргунов.

Утримання найпрос­тіших укриттів – на особ­ливому контролі

Порушили на засіданні Оперативного штабу й дуже актуальне питання, що стосується утримання найпростіших укриттів та доступності до них. Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що йдеться про безпеку людей, тому всі, хто відповідальний за укриття, мають розуміти, що у разі нехтування своїми обов’язками правоохоронці можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Для довідки: Оперативний штаб з підготовки до опалювального сезону об’єднує комунальні підприємства критичної інфраструктури, відповідні департаменти, комунальні підприємства обласної власності, які подають воду та тепло. Серед іншого, на засіданнях штабу відпрацьовують відповідні алгоритми, як діяти в тих чи інших надзвичайних ситуаціях, розробляють рішення щодо реагування на позаштатні випадки.

Сергій Годун