Ми вже не раз писали про цю резонансну справу. Після суду першої інстанції митрополит  Іонафан УПЦ (МП) написав заяву про обмін до рф. Тоді говорили, що українська сторона пропонує обміняти звинуваченого у антиукраїнській діяльності митрополита на сто українських військовополонених. Але, росія на цю пропозицію не погоджувалась. І ось стало відомо з наших джерел, що митрополит Іонафан передумав йти на обмін. З чим це пов’язано, поки що не відомо. Це велика гра чи щирі переконання – як думаєте?

Далі обставини суду. Бо вже після апеляції митрополит Іонафан не буде знаходитись у своєму помешкані, а його етапують до тюрми.

Анатолію Єлецьких, митрополиту Тульчинському (УПЦ МП) судом другої інстанції призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

18 червня рішення, прийняте колегією суддів Вінницького апеляційного суду, зачитав головуючий суддя Медяний В. М.:

«Апеляційні скарги прокурора у кримінальному провадженні начальника відділу Вінницької обласної прокуратури Гоздуха, захисника Чорного в інтересах обвинуваченого Єлецьких, захисника Рибака в інтересах обвинуваченого Єлецьких та захисника Чудовського в інтересах обвинуваченого Єлецьких – залишити без задоволення.

Вирок Вінницького міського суду від 07.08.2023 року, яким визнано винуватим Єлецьких Анатолія Івановича у вчиненні злочинів передбачених ч.2 ст.161, ч.3, ст. 436 прим. 2, ч.3 ст 15, ч 2.ст 109, ч.3 ст. 15, ч 1 ст. 110 ККУ залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду України протягом 3 місяців з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення буде проголошено 21.06.2024 о 15:00».

Як відомо, у митрополита Іонафана троє адвокатів: Сергій Рибак, Євгеній Чорний, Ігор Чудовський. Під час розгляду апеляційних скарг захисників Єлецьких та прокурора, суд досліджував матеріали кримінального провадження, які зібрали слідчі та переглядав відео.

Нагадаємо, що 12 жовтня 2022 року, на Вінниччині викрили батюшку, який пропагував «руський мір». У нього співробітники СБУ знайшли друковані матеріали зі зверненням путіна та російського патріарху до громадян України.