Цього вимагає закон, аби громадяни, виборці могли проаналізувати і цю сторону життя обраних ними депутатів та чиновників, яких обрані депутати призначають на високі посади.

Як уже повідомлялося у ЗМІ, за результатами поданих декларацій про доходи за 2022 рік, найбагатший серед вінницьких народних депутатів України — Олег Мейдич з «Батьківщини». Річний дохід його родини склав 27,8 мільйона гривень.

Левову частку від суми принесла дружина-підприємниця — 27,3 мільйона гривень. Вона є власницею чи співвласницею чотирьох фірм, що займаються виробництвом і продажем харчів.

У Мейдичів також найбільше заощаджень та готівки. Щоправда, народний обранець поступився Геннадію Вацаку у кількості нерухомості. Тут він на другій сходинці. Мейдич, за даними декларації, має понад 1,8 тисячі квадратних метрів нерухомості. Серед іншого це і житловий будинок (413 кв. метрів, зареєстрований на нардепа), квартира (61,3 кв. метра у власності дружини) у Вінниці.

За кількістю автомобілів сім’я Мейдичів на третьому місці серед вінницьких нардепів-мажоритарників. В користуванні родини — чотири автомобілі. Щоправда, фактично жоден з них не належить їм: Mercedes Benz GLC 43 2018 року, Mercedes-Benz S500L 2021 року, BMW X5 2021 року, Mini Cooper 2017 року записані на дві компанії — «Калинівський маслосирзавод» і товариство «Атланта Тур».

А от в чому мажоритарник від «Батьківщини» беззаперечний лідер серед вінницьких народних обранців, так це по компенсації за оренду житла у столиці. Як повідомляє рух «Чесно», 160 депутатів Верховної Ради отримують компенсації за оренду житла в Києві. При цьому значна частина з них, згідно з деклараціями, далеко не бідні люди. Серед названих нардепів є один вінницький народний обранець.

Мажоритарник від «Батьківщини» Олег Мейдич за 2022-2024 роки отримав 397 тис. грн ($9,9 тис.) компенсації за оренду готельного номера у столиці. При цьому, судячи з декларації, нардеп має стійкий фінансовий стан. Нагадаємо, що він задекларував заощаджень на 14,5 млн грн готівкою та ще близько $86 тис. і 40 тис. євро. Можна додати сюди і гроші дружини Мейдича — 26 млн грн, $1 млн та 130 тис. євро готівкою.

За даними руху «Чесно» найбільше компенсацій отримали члени фракції «Слуга народу», оскільки ця фракція найбільша у Верховній Раді України.

Сергій Годун