Як ми уже повідомляли, у лютому президент Чехії Петр Павел оголосив на Мюнхенській конференції, що Чехія знайшла 800 000 снарядів для ЗСУ, готових для закупівлі за межами Європейського Союзу.

Українські захисники отримають першу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи до кінця червня. Про це у неділю, 23 червня, заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова  в ефірі телеканалу CNN Prima NEWS.

“Можу сказати, що перша партія дійсно буде доставлена або доставляється, щоби бути там до кінця червня, як ми й обіцяли”, – заявила Чернохова. За її словами, вона не може оприлюднювати точну інформацію відповідно до домовленостей з партнерами. Крім цього, росіяни можуть скористатися такими даними. “Ми тримаємо слово перед нашими партнерами, з якими співпрацюємо по всьому проєкту боєприпасної ініціативи”, – зазначила вона.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський повідомив, що закуплені в межах чеської ініціативи боєприпаси вже прибувають в Україну. Цього року Київ зможе безперервно отримувати їхню “значну кількість”.

Раніше в уряді Чехії заявили, що ЗСУ зможуть отримувати від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру щомісяця. Перші снаряди в рамках ініціативи доставлять в Україну вже у червні.

Загалом Чехія знайшла для України понад мільйон снарядів. Йдеться переважно про боєприпаси калібру 155 мм.