Батьки кажуть, що збирали лисички, маслюки і печериці. Село, де живе родина, – неподалік лісу, тому гриби для них звична страва.

Однак, га цей раз після вживання грибів дев’ятирічного Сашка терміново доправили до реанімації дитячої обласної лікарні. Хлопчик був у напівпритомному стані. Аналізи свідчили про отруєння грибами, кажуть лікарі. І, найімовірніше, це були не печериці.

“Ураження печінки, підвищений білірубін вказували на пошкодження нирок. Часто такі клінічні ознаки супутні в разі отруєння блідою поганкою. Це отруйний гриб, який викликає летальність, і ця клінічна картина була схожа на отруєння цим грибом”, – каже Анатолій Стародуб, завідувач відділення інтенсивної терапії Вінницької дитячої лікарні.

Добу хлопчик провів у реанімації. Його вдалося стабілізувати і вже навіть з’явився апетит. Батько дитини теж у лікарні, він вживав ту саму страву. Гриби – це завжди ризиковано, а надто для дітей – наголошують медики.

“Дітям взагалі не давати цього продукту, він не корисний, жодної користі не приносить, перевантажує ферментну систему. Ці ферменти адекватно переварюють гриби лише від 14-річного віку, гриби – це не основна їжа, без якої можна обійтися”, – каже Анатолій Стародуб.

Адже навіть в їстівних грибах може чаїтися небезпека, кажуть токсикологи. Вони накопичують важкі метали та інші шкідливі речовини. “Дикорослі отруйні гриби, які іноді спутуються з їстівними, і таким чином зʼявляється перший вид отруєння”, – пояснюють токсикологи.