За 25 років служіння у санктуарії священик разом із громадою відродили понівечений за радянської влади храм. Зараз це один з найкращих костелів Вінниччини. Люди тягнуться до Дзядкевича через його щирість та добропорядність і дякують йому за мудрі проповіді, любов до України та щире прагнення перемоги для українського народу.

Наразі польський монах з Поляни Здруй з-під Вроцлава став повноправним і поважним членом Махнівської громади, а його паства збільшилась в рази. Всі написи в храмі зроблені українською мовою. Ксьондз Ян Дзядкевич каже, що це український католицький храм Божий, і правиться тут також українською.

— Я переконаний, що ми один народ, — якось на початку служби в Махнівці розповів людям ксьондз. — Багато людей у наших країнах поєднані між собою родинними зв’язками. І моя бабуся, Олена Грінчук — українка зі Львівщини. Вона, до речі, православна християнка, але це не завадило їй поєднати своє життя з католиком Юзефом Барвінським, моїм дідом. Жили бідно, але в родині завжди була любов до Бога і один до одного. І ніколи не виникало релігійних непорозумінь. Тому я ніколи не запитую у вірянина, котрий прийшов до храму, католик він чи православний. Бо він прийшов не до ксьондза, а до Бога.

Ян Дзядкевич вважає: якщо храм в Україні, то він український, тим більше тепер, коли окупанти загрожують нашій незалежності. Бо інакше зберегти країну, мову, культуру, традиції, не вдасться. Українці спроможні збудувати сильну та справедливу державу. Головне — це знаходити те, що нас всіх об’єд­нує, і не спокушатися на те, що зробить нас ворогами.

Він не має автів­ки, ходить за 5 кілометрів пішки відспівувати небіжчика. Не призначає такси за вінчання чи хрестини. Живе скромно, має лише необхідне. Мабуть, саме тому свого ксьондза Яна Дзядкевича паства завжди щиро вітає з днем народження та просить для нього у Господа многая літа.

Костел у Махнівці

Парафіяни нагадали, як святий отець на своє 70-річчя сказав, що просить похоронити його тут, в Махнівці. Десь поряд з могилою Томаша Падури, чию пісню «Гей, соколи» любить ще з малих років, як і наше Поділля і всю Україну.

Анатолій Жучинський

Від редакції. Ми приєднуємось до привітань з нагоди дня народження ксьондза Яна Дзядкевича. Бажаємо йому Божої Благодаті, довгих років життя і поваги від вдячної пастви.