У минулому номері ми вже писали про те, що один із найстаріших храмів Оратівщини у с. Синарна перейшов із УПЦ (МП) до ПЦУ.

На нашу пропозицію висловити свою думку стосовно переходу громади відгукнулась голова Старостинського округу, до якого входить і с. Синарна Лариса Миколаївна Сігнаєвська.

– Я до того, як очолила старостинський округ, до якого, крім Синарної, входить 11 сіл Оратівськоі ТГ,  10 років була головою сільської ради. За всі ці воєнні роки бачила, як Москва вбиває наших молоденьких хлопців, чоловіків.

Ви не уявляєте, як це – керівникові приходити на похорон, коли привезли в труні сина чи чоловіка. Бачити діток-сиріт.

Як це казати біля могили хлопців, як дубів, промови… Знаходити слова для них, коли хочеться просто ридати.

Як я можу бути після побаченого за московську церкву? Тому була, є і буду тільки за нашу, українську церкву. Тому підтримала волю громади с. Синарна перейти від УПЦ МП до ПЦУ. Люди проголосували за це одноголосно.

Священнику всі цивілізовано запропонували перейти з громадою до ПЦУ. Але він відмовився.

– А чи не планує в Синарній відкрити церкву МП у приватному будинку? Адже так багато де вже роблять священники і розколюють громади села?

– Ні, поки що в жодному селі такого немає. Серед 12 сіл у нас лише у трьох залишились церкви МП. Всі решта на сьогодні ходять в українську церкву.

У Синарній, коли люди прийшли до храму із рішенням про  перехід, побачили незвичайне явище - лелеки піднялись над церквою і почали кружляти. Люди вважають, що це Божий знак, що вони правильно вчинили.

З Богом!

Тетяна Квасюк