Затяжна війна сприяє розрахункам Путіна. Що довше триватиме війна, то більша ймовірність того, що РФ зможе досягти своїх територіальних цілей.

Путін розглядає повзучі наступальні операції як більш гарантований підхід до досягнення успіху в Україні. Країни Заходу повинні поспішити надати Україні підтримку, необхідну для проведення контрнаступу, щоб зруйнувати путінську теорію перемоги і не допустити затягування війни. В іншому разі країна-агресор РФ зможе продовжувати здійснювати повзуче просування в Україні до нескінченності, що зміцнюватиме прагнення господаря Кремля Путіна знищити українську державність. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни за 30 червня.

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю виданню Philadelphia Inquirer, опублікованому 30 червня, що він побоюється, що Захід боїться наполягати на повній перемозі України через занепокоєння Заходу щодо стабільності в Росії, і що цей страх дав змогу Путіну продовжувати захоплення якомога більшої частини української території.

Зеленський попередив, що кожне російське просування посилює позицію Росії на переговорах, і що Путін може вирішити спробувати використати цю позицію у слушний момент, щоб домогтися припинення вогню на умовах окупантів