Наказ підписаний “за власним бажанням”.  З чого почався корупційний скандал із посадовцем генпрокуратури?

Розкішний будинок, проданий за безцінь

У травні Дмитро Вербицький потрапив у корупційний скандал. Журналісти з’ясували, що він мешкає в елітному котеджному містечку “Коник” у Києві. За документами будинок належить одеському бізнесменові, інтереси якого під час правочину представляв племінник Вербицького. За даними журналістів, нерухомість була придбана за ціною вшестеро нижчою за ринкову вартість.

Так, журналісти порівняли ціни на аналогічні будинки, що продаються у “Конику”, з ціною, зазначеною в договорі купівлі-продажу будинку площею 155 кв.м, який нібито орендує Вербицький. Орієнтовна ринкова вартість подібного об’єкта нерухомості становить 470 тисяч доларів, а за словами представниці забудовника, “нижче 200 тисяч доларів такі будинки в “Конику” точно не продають”. Водночас згідно з договором, будинок, в якому наразі мешкає Вербицький, разом із земельною ділянкою забудовник продав бізнесменові Віктору Павільчу за 2,8 млн грн, тобто більш ніж ушестеро дешевше реальної вартості.

За словами Вербицького, про ринкові ціни він нічого не знає і йому відомі лише цифри, зазначені в договорі. Він пояснив, що до нього звернувся Максим Павільч (син теперішнього власника будинку за документами), який сам перебуває за кордоном. Він попросив допомоги з оформленням правочину, оскільки його батько – літня людина і не зможе приїхати до Києва. Тому покупець зробив довіреність на ім’я Євгена Вербицького, племінника заступника генпрокурора, а сам посадовець був присутній під час оформлення документів, щоб перевірити їх правильність.

Дмитро Вербицький “вирішив орендувати” цей будинок, тому що він розташований “близько до роботи” на безпечній території, яка охороняється.

Згодом народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що стосовно Вербицького розпочали кримінальне провадження.

Дівчина Вербицького обзавелась елітним майном на 52 млн грн

Дмитра Вербицького відсторонили від виконання обов’язків на тлі розслідування журналістів, після якого стало відомо, що його дівчина цього року придбала елітне майно на суму щонайменше 52 мільйони гривень.

За даними розслідування, Христина Ільницька придбала в елітному котеджному містечку “Коник” у Голосіївському районі Києва будинок вартістю 1,2 мільйони доларів та автомобіль Porsche Macan T вартістю 100 тисяч доларів, а також, ймовірно, стала власницею салону краси Leo Beauty Club. Офіційно вона звітувала, що за останнє десятиліття її дохід склав трохи більше 360 тисяч гривень.

Розслідувачі з’ясували, що жінка заплатила за новий будинок близько 2 мільйонів гривень, з яких 200 тисяч – ціна землі. За їхніми даними, це у 24 рази менше ринкової вартості такого будинку.

Що Вербицький приховує в Туреччині

За даними проєкту Хапуга.ua., Дмитро Вербицький у курортному містечку Аланія готував собі “запасний аеродром” у розпал повномасштабного вторгнення Росії.

Так, у його декларації є лише загальні дані про квартиру на 65 метрів “десь у Туреччині”, яку дружина Вербицького Вікторія – проста чиновниця одеської міської ради – придбала в травні 2022 року. Вартість квартири у декларації – 3 мільйони 891 тисяча гривень, що за середнім курсом на той час у 36 гривень за долар дорівнювало приблизно 108 тисячам доларів.