За перше півріччя 2024 року громада уже спрямувала на підтримку армії загалом 410 мільйонів гривень. З них безпосередньо на придбання матеріальних цінностей спрямували 210 мільйонів гривень, 150 мільйонів — на  субвенції військовим частинам та іншим військовим формуванням. Ще 50 мільйонів направили на закупівлю військових облігацій.

Крім того, значну суму коштів виділили й на надання соціальних та медичних послуг Захисникам та Захисницям України, членам їхніх сімей, родинам загиблих, ветеранам, серед них, зокрема, послуги виїзної стоматології.

За перших шість місяців року бюджетним коштом уже передали армії 1 800 FPV дронів, понад 250 квадрокоптерів Mavic 3T/Thermal, 30 авто, а також 397 тисяч сухих душів, 11 тисяч хімічних грілок, 140 прожекторів, 248 зарядних станцій, більш як 280 тепловізорів, 42 тепловізійних приціли, 11 БпАК «Чаклун»/«Чаклун-К», 20 нагрудних відеореєстраторів  та інших матеріальних цінностей за запитами військових.

Ще низку авто, дронів, мінігради, мобільні лазні та інші засоби придбали та передали позабюджетним коштом завдяки роботі представників міської влади, депутатів, силами окремих департаментів та комунальних підприємств, активній позиції освітянської спільноти та волонтерів в межах роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, який створений міською та обласною радами в березні 2022 року. Очолює штаб Володимир Гройсман.

Постійна підтримка для 36 військових частин

На сьогодні, як зазначає Вінницький міський голова Сергій Моргунов, місто надало різнопланової допомоги 50 військовим частинам, 36 з них – підтримують на постійній основі. Тобто ці підрозділи отримують допомогу не разово, а в міру потреб.

Крім автівок, тепловізорів, зарядних станцій, дронів та інших уже зазначених засобів, іноді від цих підрозділів можуть надходити запити на досить специфічне обладнання, яке не завжди можна закупити коштом бюджету ВМТГ, тому в таких випадках підрозділам надається пряма фінансова допомога у вигляді субвенцій.

Вінниця на постійній основі підтримує більше 30 військових підрозділів

«Окремі запити від оборонців надходять на закупівлю специфічного обладнання. В таких випадках, якщо ми не можемо придбати його самі через від­криті торги, то передаємо військовим частинам субвенції», – зазначає Сергій Моргунов.

Взимку передавали хімічні грілки, в теплу пору – сухі душі

Допомога ЗСУ різниться залежно від пори року. Так протягом січня – березня цього року ЗСУ отримали 11 тисяч хімічних грілок, які рятують від низьких температур. З приходом теплої погоди Вінниця відправила на передову 377 тисяч сухих душів.

В міру проходження тендерних процедур значно збільшилась кількість переданих ЗСУ дронів та автомобілів. Крім того, громада виділила кошти у вигляді субвенцій на придбання 5 паливозаправників для трьох військових частин та  переобладнання ще одного для однієї з військових частин.

5 паливозаправників для трьох військових частин – кошти виділили з бюджету громади

А в травні передали ЗСУ перше багі, яке виготовили силами вінницьких майстрів. Наприкінці червня — передали ще два багі.

Розпочали виготовляти багі 

Багі – це швидке та маневрене авто, на якому можна вивозити до трьох поранених військових за один раз з лінії бойового зіткнення. Вінницькі багі створюють спільними силами волонтерів та спеціалістів вінницьких комунальних під­приємств в межах роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, розповідає заступник міського голови Микола Форманюк.

В багі переобладнують колишні комунальні авто. Загалом на сьогодні для цих цілей передані вже 4 транспортні засоби.

Серед переваг багі – їхня маневреність та швидкість. Перший такий автомобіль наприкінці травня передали на запорізький напрямок. Військовослужбовець, який займався його доставкою на місце, зазначив, що насамперед в багі важко вцілити дроном, до того ж це не така дороговартісна ціль, щоб туди запускати дорогі дрони.

«Цей багі може розігнатися до 120 км і без проблем рухатися в умовах бездоріжжя. Треба розуміти, що передній край піддається артилерійським ударам, і дороги там розбиті вщент. А ця машина дуже легко долає перешкоди, на відміну від позашляховиків. Що найважливіше: на багі ми зможемо своєчасно евакуйовувати поранених бійців, за один раз тут розміститься до трьох сидячих та двох лежачих бійців з пораненнями. Крім цього, зможемо також доставляти боєприпаси та провізію», – сказав він.

Вінницькі багі створюють силами волонтерів та комунальних підприємств в межах роботи МКГШ

Заступниця міського голови Галина Якубович додає, що таке авто силами майстрів вдалося вдосконалити, щоб воно було максимально ефективним у роботі на фронті.

«Чуємо від військових, що такий спецтранспорт на фронті необхідний, тому наші фахівці з комунальних підприємств будуть продовжувати вдосконалювати багі, щоб вони були максимально мобільними та зручними в польових умовах», – додала вона.

Депутатка Вінницької міської ради та координаторка Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Антоніна Іващук додала, що команда Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу залучає всі можливі ресурси задля того, щоб підтримати наших військових, які обороняють українську землю від окупантів.

Про бюджет громади 2024

В річному вираженні, станом на 1 січня 2024 року, на пріоритет «Безпека і оборона» було передбачено майже 1 млрд грн.

Безпосередньо на підтримку ЗСУ – близько 640 млн грн. Проте, як зазначають в департаменті фінансів міської ради, за результатами виконання бюджету планується збільшення цієї суми до понад 800 мільйонів.

Так, під час засідання сесії 28 червня депутати Вінницької міської ради  схвалили низку фінансових рішень. Відповідно до пріоритетів, основним напрямом спрямування коштів залишається сектор безпеки та оборони. На нього з бюджету ВМТГ цього разу передбачили виділити 24 млн грн у вигляді субвенції державному бюджету на підтримку силового блоку та зміцнення безпекових заходів.

«Це важливе рішення саме в частині нашого основного пріоритету «Безпека і оборона». Воно стосується направлення субвенції в сумі 24 млн грн на потреби підрозділів Сил безпеки та оборони, в тому числі для підтримки однієї з військових частин та госпіталю», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

На придбання матеріальних цінностей спрямували 210 мільйонів гривень

Так, зокрема майже 2,3 млн грн підуть на потреби полку зв’язку, що базується у Вінниці. 5 млн грн – на госпіталь ветеранів для ремонту одного з його приміщень та 16,7 млн грн – на матеріальне підсилення різних силових структур.

«Загалом, якщо говорити про підтримку наших Збройних Сил, то хочу наголосити, що ми вже направили на армію понад 400 млн грн. Ви пам’ятаєте, що при формуванні бюджету ми передбачили на підтримку військових 640 млн, але плануємо, якщо будуть нормальні надходження до бюджету, збільшити цю суму до 800 млн, а загалом на пріоритет «Безпека та оборона» плануємо спрямувати до 1 млрд грн», – підкреслив очільник громади.

Крім того, окремим сесійним рішенням депутати погодили направити до 200 млн грн з бюджету громади на придбання військових облігацій. За ці кошти держава зможе придбати необхідне важке озброєння та бойову техніку. Все те, що місцева влада, згідно із Бюджетним кодексом, не має повноважень закуповувати самостійно.

«Ці кошти направляються суто на підтримку Збройних Сил. І ми вже неодноразово здійснювали такі операції. Нагадаю, в січні цього року ми вже спрямовували 50 млн грн на придбання облігацій внутрішньої державної позики. А на цій сесії передбачаємо 200 млн», – зауважив Він­ницький міський голова.

А як в інших?

Станом на початок року, згідно з дослідженням ГО «Громадський контроль», Вінниця є лідером серед обласних центрів за часткою передбачених коштів на підтримку Сил оборони України. Частка Вінниці в підтримці ЗСУ складала 10% (у цифрах дійсних на початок року). За цим показником місто обігнало міста-мільйонники.

Більше у фактичному грошовому вираженні, за даними дослідження, заклали на підтримку ЗСУ зокрема такі міста-мільйонники: Львів – 1 млрд грн при загальному обсязі бюджету в 14,5 млрд грн та Київ – 2 млрд грн при бюджеті в близько 86 млрд грн.

Вінниця, як уже зазначалось, виділила безпосередньо на ЗСУ близько 640 млн при бюджеті у 6,3 млрд грн. Але загалом на пріоритет «Безпека та оборона» в бюджеті громади передбачили майже 1 млрд грн. Це третина коштів, які не входять до захищених статей.

Крім того, 816,3 млн грн – в бюджеті громади передбачено на пріоритет «Турбота». Ці кошти спрямовані на забезпечення соціальної підтримки Захисників та Захисниць України, членів їхніх сімей та родин загиблих, а також усіх вразливих верств населення.

Сергій Годун