Ось що повідомляє СБУ щодо того, чому заборонили «Наш край»:

– Служба безпеки України заявила, що Восьмий апеляційний адмінсуд 19 червня задовольнив позов Мін’юсту про заборону політичної партії «Наш край» за матеріалами СБУ.

«Окремі екскерівники і функціонери цієї політсили причетні до проведення підривної діяльності проти України. Зокрема, вони поширювали антиукраїнську пропаганду, закликали до насильницького повалення конституційного ладу, а деякі із функціонерів — перейшли на бік ворога і підтримали російську військову агресію», — заявили в СБУ.

Як повідомили у спецслужбі, загалом у причетності до співпраці з Росією підозрюють десятки представників регіональних осередків «Нашого краю», більшість із них перебуває на окупованих територіях України, «де займає різні «посади» в загарбницьких органах РФ».

Не секрет, що ця партія була і у Вінницькій, Хмельницькій, інших областях і депутати з цієї політсили пройшли у місцеві органи влади.

Але Вінниччина цікава ще і своїм очільником Валентином Телегузовим.

Під час виборчої кампанії у Вінницькому національному медуніверситеті телеграмканали не скупились на увагу до цієї персони.

Валентин Телегузов

Там стверджували, що нібито ректор Вікторія Петрушеннко призначила його очолювати міжнародний відділ за те, що Валентин Телегузов очолював її підпільний виборчий штаб. І мовляв, саме посадою, за яку платить кошти держава і контрактники, розрахувались з ним. Ще ці телеграмканали стверджували, що Телегузов має великий шлейф навчання та праці в рф:

«У Вінницькій області очолив проросійську політичну силу «Наш край». Всі знають, що це була контора із осколків нині забороненої Партії регіонів, яку не допустили до виборів. Тому вони, що називається, під ви­віскою «Нашого краю» перефарбувалися».

Так це чи ні — просимо компетентні правоохоронні органи вивчити це питання.

Але фактом залиша­ється те, що проти цього самого очільника Він­ницької обласної організації ще до заборони пар­тії було порушено кримінальну справу за шахрайство. Про те, як його арештовували, повідомляли правоохоронці.

Читаємо у ЗМІ:

– 9 червня був затриманий голова партії «Наш край» Олександр Мазурчак та голова Вінницької обласної організації цієї партії Валентин Телегузов. За даними СБУ, голова партії та керівник її територіального осередку хотіли заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Свої послуги вони оцінили у $2,5 млн.

Далі:

– Парткерівників узяли на гарячому вже після першого траншу в $50 тисяч. Згодом їм вручили підозри у заволодінні чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк спочатку вирішив питання по Телегузову: зачитав, що відпускає його під особисте зобов’язання, застеріг від спілкування з іншим фігурантом справи та свідками, а також обмежив у виїзді з країни….

Серйозно? А як же «міжнародна робота», імідж вузу?

Пізніше голова партії засвітився у скандалі в Бершадській ТГ. Там місцеві активісти запідозрили нашкраївців у «продажі» депутатів. Не дивуйтесь, так, саме у «продажі». Так, кажуть, корупційне угруповання з місцевих олігархів збирало більшість, щоб провести своїх керівників і свої рішення стосовно дерибану землі і бюджету. І мовляв, люди кричали йому прямо в очі: ти ж маєш бути на домашньому арешті, а тебе бачили вночі тут у ресторані?..

Чи мав бути на тому арешті очільник Вінницького «Нашого краю» — компетенція правоохоронців. Але ми бачили, як Телегузов на камеру вже на другий рік війни спілкувався російською… Чому не українською?

Під час затримання

– Це така особа, з такою репутацією гідна презентувати Вінницький медвуз на міжнародній арені? — запитують наші читачі.

І ще — після того як партію «Наш край» заборонили в Україні, до редакції звернувся один із обманутих активістів, якому за певну суму обіцяли прохід у депутати.

Кошти він дав, і один із очіль­ників місцевої партії обіцяв повернути, бо обіцянку не виконав. Але і кошти не віддавав.

Читач повідомив, що при останній зустрічі цей керівник, тепер забороненої партії, заявив, що, мовляв, ти не дуже то дьоргайся, бо через кілька місяців відбудуться такі зміни, що ти ще сам прийдеш і принесеш більшу суму, щоб тебе не чіпали. І я це буду вирішувати…

Рівно через обіцяні місяці рф розпочала масштабну війну.

– А чи не мали очільники «наших країв» і по усій Україні зв’язок із рф та не готувались зустрічати її всюди «за три дні»? — запитує читач.

Андрій Власенко

Від редакції. Готові вислухати іншу точку зору.