Його унікальність у тому, що одночасно там працюють такі спеціалісти, як хірурги-стоматологи, ЛОР-лікарі та нейрохірурги. І завдяки великій команді є можливість більш оперативно та професійно відреагувати на ту чи іншу ситуацію, адже часто буває так, що час іде на хвилини…

– Два місяці тому до нас доправили 8-річного хлопчика із Чечельницького району, – розповідає хірург-стоматолог відділення черепно-лицевої хірургії ВОДКЛ Микола Сидорук. — Взявши у гаражі пневматичну рушницю, він вистрелив у ворота. Куля рекошетом потрапила дитині в обличчя: застрягла у м’яких тканинах щоки. У районній лікарні усі спроби дістати її виявились марними. Батьки на власному автомобілі привезли сина до Вінниці у супроводі медсестри. Прооперували хлопчика із колегами вже наступного дня. За допомогою електрооптичного пристрою ми дістали із обличчя металеву кулю. Зараз хлопчик себе добре почуває, навіть не видно місця, куди потрапила куля. Ми віддали її родині на згадку.

А два тижні тому вінницькі лікарі провели операцію 9-річній дитині, яку побив на зупинці на рік старший хлопчик. У потерпілого діагностували відкритий двобічний перелом нижньої щелепи зі зміщенням… Через 4 місяці школяра повторно прооперують. І все це наслідки дитячої жорстокості, яка постійно лльється із екранів телевізорів, комп’ютерів та гаджетів…

Та найбільше медиків шокував випадок, який трапився у Тульчині під час пограбування магазину. Спрацювала сигналізація, поліція виїхала на місце. Грабіжник кинувся тікати. Та правоохоронці застосували попереджувальний постріл з пістолета Макарова. Куля влучила у шию 15-річного Романа.

– Куля пройшла ліворуч від хребта і зупинилась в крилопіднебінній ямці, — додає Микола Миколайович. — Дитина була доставлена у нашу лікарню санітарною авіацією. Хлопчик був у свідомості, ми навіть розмовляли.

Він скаржився на біль у ділянці шиї та обличчя зліва. Не міг працювати лівою рукою, куля зачепила нервові волокна. Зібралась вся лікарня, тому що випадок був унікальний. Після обстеження було прийнято рішення оперувати підлітка щелепно-лицевими хірургами. Довелось розшаровувати тканини, минаючи судини та нервові тканини. І якби хоч на міліметр помилились, наслідки були незворотні. Кулю ми вилучили лише на п’яту годину операції. На щастя, все обійшлось. А кулю, яку ми дістали, передали поліції під розписку. Адже тут мова йшла про кримінальне провадження.

Як могло таке статись із дітьми на мирній Вінниччині, що вони отримують кульові поранення? Медики пояснюють: винна халатність та безвідповідальність батьків, у першу чергу. Адже не можна залишати такі речі як зброя без догляду. Правила життя пишуться кров’ю, і найстрашніше, що саме дітей.