Державна прикордонна служба України (ДПСУ) розтлумачила нові правила для туристів, які планують відвідати карпатські гірські маршрути у прикордонній зоні. Тепер для доступу до цих маршрутів потрібно отримати спеціальний дозвіл від Чернівецького прикордонного загону, повідомляє прес-служба ДПСУ.

Речник відомства Андрій Демченко пояснив, що ці заходи пов’язані з існуючим прикордонним режимом, який поширюється на смугу шириною 5 км вздовж кордону. Прикордонні загони мають право вводити додаткові обмеження в цій зоні за потреби.

“Є таке поняття, як прикордонний режим, який визначений постановою уряду №1147. Він стосується прикордонної смуги у 5 км вздовж кордону. Також, у разі особливостей на ділянках, прикордонні загони можуть вводити додаткові обмеження в прикордонні. Це стосується ділянки з туристичними маршрутами, яка входить до зони відповідальності Чернівецького прикордонного загону. Але якщо люди будуть звертатися за отриманням дозволу до Чернівецького прикордонного загону, такі звернення будуть розглядатися”, – сказав речник.

Ці обмеження вже торкнулися деяких популярних туристичних маршрутів. Прикордонники вже ввели тимчасову заборону на відвідування гір-двохтисячників Піп Іван і Бребенескул, а також понад 20 інших популярних туристичних маршрутів у Верховинському районі Івано-Франківської області.