У Центрі протидії дезінформації заявили, що це – фейк і спростували намагання пропагандистів видати відео за правду.

Верифікувавши інформацію у Національній поліції України, Центр повідомляє, що це відео – сценічна робота російських пропагандистів”, – наголосили у ЦПД.

Фахівці провели аналіз і з’ясували, що про це свідчать декілька фактів.

По-перше, форма та взуття у псевдополіціянта та “лікаря” ідеально чисті. Однак у тих, хто працював на місці удару, одяг був у пилюці.

По-друге, на відео у фейкового співробітника Національної поліції немає поясної системи – зброї, кобури, рації, аптечки тощо – та кавера (спеціального чохла для шолома). Крім того, розміщення шеврона з символікою Нацполіції порушує правила носіння однострою.

Спеціалісти звернули увагу й на взуття: “правоохоронець” був у берцях. Але вже протягом певного часу українські поліцейські носять спеціальні кросівки.

Особа “лікаря” також викликала підозри у ЦПД.

“Волосся “лікаря” на відео ru-пропагандистів за всіма візуальними ознаками нагадує перуку. Матеріали одягу в реальності та на відео абсолютно різні. Крім того, на формі справжнього медика є горизонтальний шов на спині. На формі російського актора – він відсутній”, – заявили у Центрі протидії дезінформації.

Зазначимо, що йдеться про дитячого хірурга з “Охматдиту” Олега Голубченка. Чоловік у заплямованому кров’ю медичному костюмі надавав допомогу постраждалим.

Його дружина Олена Голубченко-Білінська у коментарі для “УП. Життя” підтвердила, що через ударну хвилю Голубченко отримав контузію та травму спини.

Для довідки:

Хірург київської дитячої лікарні «Охматдит» Олег Голубченко в 2014 році переїхав до Києва з Криму, аби жити та працювати на підконтрольній Україні території. В інтерв’ю «Главкому» лікар розповів про те, як склалося його життя після 2014 року.

Олег Голубченко – уродженець Сімферополя, навчався хірург теж у Криму. «У 2014-му році я зробив свій свідомий вибір, де я хочу далі жити і працювати. Перебрався до Києва практично без нічого до гуртожитку. Так у Києві і залишився», – наголосив лікар. Голубченко зауважує, що в Криму рідних людей не залишилося

А цей цинічний фейк ще раз показує, що ворог нічим не нехтує.